zondag 31 juli 2022

Akkrum - Heeg

zondag 31-7-2022

Vandaag staan we (te) vroeg voor de deur bij de familie Bloothoofd. Iedereen slaapt nog ! Na een douchebeurt doen we een paar laatste inkopen bij de Poiesz. John & Mariska serveren een lekker ontbijt, daarna neemt de bemanning van de Chip afscheid, om na dit rondje Akkrum, hun reis naar de thuishaven Herkingen te vervolgen. Door de waarschuwingen op internet voor de overmatige waterplanten groei in de Randmeren en het IJmeer, wordt de geplande reisroute door die gebieden omgezet naar de traditionele terugreis via Stavoren over het IJsselmeer, Markermeer en IJ naar de Amsterdam Marina. Vanaf daar, afhankelijk van het weer, over zee via IJmuiden terug naar Stellendam, of de Staandemastroute naar het zuiden. Ons reisdoel voor vandaag is Stavoren. En met de verwachte noordenwind morgen de tocht naar de overkant van het IJsselmeer / Markermeer, met Enkhuizen of Volendam als bestemming..

Vanmorgen werken de weergoden niet mee. Als we uit Akkrum vertrekken, komt de eerste stortbui naar beneden. De zeilpakken gaan aan, nadat we uitgezwaaid zijn door John en Mariska. Eenmaal onderweg begint de motor al snel te stotteren door een bij de reparatie van eergisteren in het brandstofsysteem achtergebleven luchtbel. Het kost enige moeite, de laatste weerbarstige luchtbellen in de stromende regen te verwijderen. De bruggen in Akkrum draaien vlot, en dan zijn we onderweg !

Het weer is af en toe beestachtig slecht, de buien gaan bovendien vergezeld van zware windvlagen, tot 21 knopen recht op de kop. We zeggen tegen elkaar dat we met het weer gisteren bij de verjaardag van Thijs enorm geboft hebben ! 

Onderweg is het af en toe even droog, maar als we via de Jeltesloot het Heeger Meer opvaren, breekt er een enorme onweersbui met heel veel wind los. Met dit geweld zien we het niet zitten om recht in de wind nog ruim twee uur door te varen. We vluchten de jachthaven van Heeg in, waar we twee dagen geleden met Joris overnachtten. 

Eenmaal in de beschutting van de jachthaven, lijkt het alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. We kunnen als bonus Max Verstappen op magistrale wijze de GP van Hongarije zien winnen. Als de regen stopt, hangen we de natte zeilpakken, en alles wat daaronder nat is geworden, te drogen. Morgen is er weer een dag ! Hopelijk met beter weer.

de vandaag gevaren route :


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten