donderdag 14 juli 2022

Keuzestress.....

donderdag 14 juli

Na een rustige nacht willen de jongens graag mee met opa om croissantjes te scoren in het kleine winkeltje voor de eerste levensbehoeften hier op de haven. Ondanks of juist dankzij de woekerprijzen zijn tegen tien uur de broodjes al uitverkocht. Omdat we zo sip kijken, gaat voor ons de oven nog een keer aan. De jongens hebben geld meegekregen van thuis voor financiering van de broodjes bij het ontbijt. Papa heeft met een knipoog meteen maar verlangd dat ze bij thuiskomst dan wel de bonnetjes moeten kunnen overleggen. 

De jongens hebben dat heel serieus opgevat. Kijk, dat heet financieel bewust opvoeden ! Opa verpest dat helemaal door de betaalverplichting over te nemen en de jongens iets leuks te laten kiezen als herinnering aan hun verblijf op Texel. Ondertussen horen we dat de reisplanning van de 'Brisk' op de helling moet. Robert, die mee zou helpen de boot naar Frankrijk te brengen, blijkt geveld door Corona. Als er geen vervanger kan worden gevonden, gaan de gezinnen zelf mee op weg naar Frankrijk. Dat de jongens nu op Texel zitten, levert een onverwachte logistieke complicatie op. Daardoor laten we ons nu nog niet van de wijs brengen, een oplossing vinden we wel.

De jongens mogen kiezen wat we vanmiddag gaan doen. Er is hier van alles te doen of te bekijken. Ze kiezen voor een tocht met de garnalenvisser TX20, zeehonden kijken, gecombineerd met op vis en garnalen vissen op de Waddenzee. Een andere optie was een lange tocht met droogvallen op een zandbank tijdens vallend water. De inbegrepen excursie op de plaat waarop wordt drooggevallen, vonden ze minder aantrekkelijk door het slik waarop je dan moet doorheen moet baggeren. 

Om half twee mogen we alvast inschepen op de TX20 'Walrus', de trossen gaan los om 14:00. We steken eerst het 27 meter diepe vaarwater van de Texelstroom over. Intussen vertelt de schipper geanimeerd en op onnavolgbare wijze, meertalig algemene info over de Waddenzee en het vissen. Op een diepte van rond 8 meter gaan de netten uit, en wordt er een flinke vistrek gemaakt. De schipper vertelt, dat het ook voor een visser altijd een verrassing is wat er boven water komt als de netten worden ingehaald.

De vangst wordt in grote bakken gestort, en voor het aanwezige publiek, met de nodige humor,  uitgebreid geanalyseerd. De garnalen worden uitgesorteerd en gekookt. De rest van de vangst wordt overboord gespoeld, waar het de prooi wordt voor een grote zwerm zeemeeuwen. Een verdwaalde grote zeetong wordt verloot onder de aanwezige kaartnummers, wij zijn helaas niet de gelukkige. Op de terugtocht zien we een paar zeehonden liggen luieren op een zandplaat, die nu bij eb boven water is gekomen. Bij aankomst in de haven krijgen we een grote zak garnalen mee, dat wordt straks aan boord van de Chip flink doorpellen !













Geen opmerkingen:

Een reactie posten