maandag 4 juli 2022

Wij kopen lokaal op Texel !

Naast genieten van de prachtige Texelse natuur, zijn we regelmatig onderweg om de voorraden aan boord op peil te houden. Alle grote winkelbedrijven zijn hier vertegenwoordigd, je hoeft op Texel niets te missen. De grootgrutters kopen over de hele wereld in, wij kijken wat we lokaal Texels kunnen kopen. Veel vis, en garnalen (ook die in de kroketten) komen van de lokale vissers. En bier, ze hebben hier meerdere brouwerijen, waarvan sommige zelfs nationale bekendheid genieten. De grondstoffen gerst en hop worden hier verbouwd. De 'Skuumkoppe' hebben we aan boord ! Een bezoek aan de grote 'Texels' brouwerij hier vlakbij staat op onze to-do lijst !

Dan vlees. Er zijn hier op Texel meer dan 14.000 schapen, en hééél veel lammetjes, waarmee het aantal mensen dat hier woont, door de wolbalen overtroffen wordt ! Dat schapen hier zo populair zijn, heeft een historische achergrond, vroeger was er namelijk niet zoveel rijke weide. De schrale grond was niet geschikt voor het houden van koeien, wel voor schapen. De wol is goed bruikbaar, maar voor de boeren economisch niet meer interessant. We hoorden al eens van een  lokale boer die schapen stond te scheren, dat een afgeschoren wollen vacht, die per schaap 3 kg weegt, niet meer opbrengt dan 50 Eurocent (terwijl een bolletje Texelse schapenwol van 150 gram hier in de winkel 15 Euro kost). Over boerenprotest gesproken.....

Texelse schapen worden nu gefokt voor het vlees, hoewel Nederlanders in het algemeen geen schaap eten. Het meeste vlees gaat over de grens richting het verre oosten. Lamskoteletjes daarentegen vinden wij niet te versmaden. Die staan nog op onze verlanglijst, maar het is uitkijken waar je die koopt. In het TV programma 'Keuringsdienst van waarde' werd al eens getest, dat sommige winkels ons schaap verkopen in plaats van lam. Wij kopen ze dus bij de boer,  bij meerdere boerderijen zien we bordjes hangen, met de melding dat ze lamsvlees verkopen.

Van de melk van de koeien die hier worden gehouden, wordt heerlijke boerenkaas gemaakt. Er zijn meerdere kaasmakers op het eiland, een grote kaasmakerij zit hier vlakbij : Wezenspyk. Ze maken kazen in allerlei soorten en smaken. We kopen er een paar heerlijke stukken kaas. Ze maken daarnaast ook schapenkaas, van de melk van eigen schapen.

Vroeger was de Texelse 'groene' schapenkaas erg in trek, maar die delicatesse is nu voor de warenwet illegaal. Bij de bereiding worden schapenkeutels gebruikt, die geven de groene kleur. En de enzymen in de keutels geven de bijzondere smaak. Die kaas mag niet meer verkocht worden, maar wordt soms nog wel gemaakt voor besloten diners. Niet vies, aldus Texelse kaasboeren, want zo’n keutel bestaat vooral uit gras. Wij slaan het echter maar even over.

We hebben het geheime recept kunnen achterhalen :  'Zoodra nu de melk in de daartoe bestemde tobbe is gedaan, zoo neemt men verscheidene gevallen schapenkeutels, doet die in een fijn linnen zakje, wascht en drukt dit vervolgens uit in schoon water tot dat alle vogt uit de keutels is uitgetroken. Dit gekleurde water nadat hetzelve nog eerst door een zeefje gelopen heeft, ten einde alle mogelijke nog overgebleven vreemde zelfstandigheden weg te nemen, wordt geworpen en geroerd in de melk, alvorens dezelve gestremd wordt'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten