vrijdag 8 juli 2022

Vrije Republiek Texel

Vanaf vandaag zitten we in het buitenland, Texel is vanaf nu een vrije republiek, als we de boeren en vissers mogen geloven. Als minister-president is Han Lindeboom benoemd, emeritus hoogleraar mariene ecologie. Hij vindt dat de problemen op Texel een stuk minder groot zijn dan het RIVM en het kabinet willen doen geloven. Lindeboom beweert onder meer dat de stelling dat natuurgebieden op Texel lijden onder 'ammoniak van zee' niet klopt. ,,Ik weet toevallig veel van de zee, en dat kan helemaal niet. Eigenlijk hebben we hier stikstofruimte over'', zegt hij in zijn eerste speech als leider van de vrije republiek.

In plaats van het rood-wit-blauw wappert er nu een blauw-wit-rood vlag op de vissersschepen en bij de boerderijen. De sfeer is heel ontspannen, er lopen meerdere vissers rond die bereid zijn uit te leggen waarom ze deze stap zetten. Het gaat uiteraard over de actuele, volgens de RIVM berekening te hoge stikstof belasting in relatie tot de maximale waarde die voor Natura-2000 gebieden zoals bijvoorbeeld de Waddenzee is vastgesteld.

Wij hebben een interessant gesprek met een garnalenvisser. Hij legt uit dat volgens de RIVM het vissen in het Natura-2000 gebied de Waddenzee, een extra inspanning vergt. Dat zou voor deze garnalenvisser vóór eind 2022 neerkomen op een uitgave van rond 75 k€, namelijk de plaatsing van een katalysator op zijn hoofdmotor. Hij stelt dat dit voor hem economisch niet haalbaar is.

Wij als leken staan in deze discussie met de mond vol tanden, we kennen de details niet. Ik neem me voor, me in te lezen in deze weerbarstige materie. Kijk om te beginnen eens hier.

Met de Buurmannen en Bobby wandelen we naar de havenmond, en maken op die plek een zelfde foto als een paar jaar geleden. De wekelijkse markt rond de haven van Oudeschild is gezellig druk, met veel Texelse prullaria. We eten een visje bij Van der Star, en sluiten af met een ijsje bij Veronica. Zoals gebruikelijk wenst Bobby van iedere consumptie zijn deel, hij blijkt zelfs gek te zijn op softijs.

Aan het verblijf van BBB komt zo langzamerhand een einde, de veerpont vertrektijden zijn onverbiddelijk. We nemen bij de jachthaven afscheid, en zwaaien de Buurmannen uit. 

We genieten in de kuip van de Chip nog geruime tijd van het onverwacht mooie weer, en zien in de loop van de avond een flink aantal boten binnenlopen. De schoolvakanties zijn begonnen, dat zullen we de komende weken ongetwijfeld aan de drukte gaan merken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten