donderdag 7 juli 2022

Moois aan Texels Noordzeekust

woensdag 6 juli 2022 

Over de Slufter, het ontstaan en de natuur is al het een en ander te vinden in de blog van 1 juli. We besluiten vandaag een wandeling door het uitgestrekte gebied te maken. Om te beginnen moeten we vanaf de parkeerplaats bij het Slufterrestaurant, de hoge Zanddijk beklimmen, van waaruit je een indrukwekkend uitzicht hebt over de woeste uitgestrektheid van dit Nationale Park. We dalen aan de zeekant af van de eeuwenoude Zanddijk, die ooit de verbinding tussen Texel en Eierland tot een voldongen feit maakte.
Er zijn diverse wandelpaden uitgezet in het zuiden van het natuurgebied. Je komt hier allerlei kreken tegen, maar vooral ook de zoutwater resistente of zelfs minnende planten kweldergras, lamsoor, zeealsem, zeekraal en zoutmelde. Het lamsoor overheerst hier, en begint al uitbundig paars te bloeien. Het dankt z'n naam aan de langwerpige bladeren, die gelijkenis vertonen met het oor van een lammetje.

We zijn al een heel eind in de richting van de door de harde NW wind onstuimige Noordzee gevorderd, als we worden gewaarschuwd door steeds donkerder wordende wolken, de forse buien aankondigen. We keren daarom voortijdig terug naar de auto en verkassen naar het noordelijkste puntje van het eiland, vlak bij de vuurtoren. Op het daar enorm brede strand genieten we van een stevige lunch in strandtent Faro2. Intussen klettert de regen, die zich al eerder aankondigde, tegen de ramen. 's Middags rijden we naar de AH in den Burg voor inkopen, en voor een vijf-in-de-klok wijntje in het restaurant onder de grote kerktoren.

Voor het diner hebben we een tafel geboekt in de strandtent Paal 17, waar we al jaren met onze kinderen en kleinzonen leuke ervaringen onder het genot van lekker eten hebben opgedaan. Het blijft afwachten of ze het alom aanwezige personeelsgebrek in de horeca hebben opgelost, en of de algemene prijsexplosie hier op Texel enigszins binnen de perken blijft.

Bij aankomst is een tegenvaller is dat hond Bobby niet mee naar binnen mag, en met een bord eten in de auto gestald moet worden. Voor de rest niets dan goeds, prima eten en leuk, jong, goed geïnstrueerd personeel waar we leuke verhalen van horen. Hier kom je graag terug. Goed dat we vooraf gereserveerd hebben, de zaak zit tot de laatste stoel vol.

donderdag 7 juli

Vandaag hebben we opnieuw een auto gehuurd voor een dagtrip naar de vaste wal. In alle vroegte bij storm en ontij, dus op de fiets tegen de stormachtige wind en vlagerige regen in, naar de autoverhuur in Den Burg. We moeten op tijd de auto ophalen voor de afvaart van de veerboot van 9 uur. De oorspronkelijk gereserveerde elektrische auto blijkt vandaag niet beschikbaar, het wordt nu een Opel Astra. 

De reden van onze tocht is kleinzoon Bart in Ouderkerk aan de Amstel, die de basisschool gaat verruilen voor het Technasium. Vandaag is er om 12:45 voor de grootouders van de schoolverlaters van groep 8 van zijn school, een extra uitvoering van de traditionele afscheidsmusical. We vinden dat we als zijn enige opa en oma, dan uiteraard acte de presence horen te geven.

De titel van de musical is 'Wie steelt de show'. De leerlingen hebben onder leiding van hun meester een puike voorstelling neergezet. Wisselende decors hebben ze allemaal zelf gemaakt. Wat een enthousiaste acteurs en actrices ! Een wervelende voorstelling, oma moet een traantje wegpinken als ze kleinzoon Bart vol overgave ziet optreden. Onze kleinzonen worden in snel tempo groot !  Na de voorstelling nog even thuis napraten, en dan moeten we alweer vertrekken om de veerpont van 16:30 in Den Helder te halen. 

Dat mislukt bijna, als oma onderweg haar tas met mobiel, pasjes en de bootsleutel in Ouderkerk blijkt te hebben laten liggen. We zijn op dat moment al ter hoogte van Schiphol, we maken snel een rondje luchthaven en spoeden ons weer terug richting Ouderkerk, waar Louise en Bart bij de Brandweerkazerne ons met de vergeten tas staan op te wachten. De verkeersdrukte valt vandaag mee, we halen op het nippertje de veerpont !  In Oudeschild wordt Irene in de jachthaven afgezet, en de huurauto in Den Burg teruggebracht.

Onze jachthaven maakt intussen een lege indruk, veel onbezette plaatsen, en weinig verloop. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het vijandige stormachtige weer van de laatste dagen. Voor volgende week wordt door de weermannen en -vrouwen verbetering beloofd, zelfs tropische temperaturen! We wachten af.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten