woensdag 27 juli 2022

Texel - Den Oever

woensdag 27-7-2022

Na ruim een maand Texel is het nu tijd weer verder te gaan. Vanuit Oudeschild over de Waddenzee met je boot bieden zich vele opties aan : Terschelling, Vlieland, Harlingen, Kornwerderzand, Den Helder, Den Oever en over de Noordzee de dichtstbijzijnde zeehaven IJmuiden. En bij iedere keuze horen de variabelen weersituatie, getij, stroom, wind, die bepalen of je kunt, en wanneer je kunt vertrekken.

Wij willen zaterdag de verjaardag van Thijs in Akkrum meevieren, dus we gaan richting Friesland. Ons geplande vertrek was maandag, door het slechte weer is dat verschoven naar vandaag. We vertrekken om 11:30, niet optimaal voor de route die een haakse knik onderweg heeft, waardoor je altijd op 1 van de 2  delen stroom tegen hebt. 

Jammer dat het wieltje van het log waarmee de snelheid door het water wordt gemeten, is gaan vastzitten door het lange stilligen op Texel. Het zit ongeveer een halve meter onder water. We weten nu niet de stroomsnelheid (het verschil tussen watersnelheid en GPS snelheid). Ook de windmeting is door het ontbreken van de watersnelheid van slag.

De wind komt uit het noordwesten, al gauw kunnen de zeilen op. De snelheid is niet hoog, maar het is mooi weer en haast hebben we niet. Door de noordelijke wind is het pittig fris. In het laatste deel van de route, het Visjagersgaatje maken weinig snelheid door de tegenstroom. Uiteindelijk doemt de sluis van Den Oever op. We moeten even wachten op de schutting, maar dan hebben we zoute Waddenzee verruild voor het zoete IJsselmeer.

We hebben vandaag niet veel trek meer in de tocht naar Stavoren, bovendien tekent zich een zware bui af in het Westen. We leggen de boot aan in de Marina Den Oever, we staan nog in hun systeem van een vorige overnachting hier ! Ons deel van de steiger met de kleinere boten begint helaas tekenen van verwaarlozing te vertonen. 

De dreigende bui mist ons op een haar, en trekt weg naar het zuiden. Na een wandeling in de omgeving van de Marina genieten we in de beschutting van de kuip van een meegebrachte Texelse Skuumkoppe, gecompleteerd met een plankje hartige happen.

's Avonds gaat de schipper te water en onder water om het logwieltje weer gangbaar te maken. Het water hier in de haven ziet er niet al te fris uit, Irene staat klaar met een bak heerlijk warm water om de schipper schoon te spoelen en weer fris en fruitig te laten ruiken !

Later op de avond gaan we even buurten bij  Manja en Jan Willem, vrienden van Louise. 's Middags hadden we hun boot al gespot, een prachtige grote aluminium Ovni 454. Jaren geleden zijn ze met twee kleine kinderen op hun toenmalige boot 'Kaat' aan een wereldreis begonnen, maar die niet afgemaakt. Verder dan de Caribic zijn ze niet gekomen, het ritme van een jong gezin paste niet bij het ritme dat vereist is voor een wereldreis. Kaat werd terugverscheept naar Nederland, en verkocht aan een andere wereldreiziger.

Na een langere bootloze periode nu dus weer een zeilboot. Of beter een zeilgigant, zeker in vergelijking met onze notedop. Jan Willem leidt ons rond, kent nog niet overal de weg in de doolhof van hutten, technische ruimtes, waterdichte schotten en apparatuur.  Een Frans ontwerp, maar anders dan je vaak bij Fransen ziet, uitertst doordacht en kwalitatief hoogstaand. Morgen gaan ze onderweg naar Dover als begin van hun vakantie. Liesbeth en Martijn maken dan de oversteek naar Dover vanuit Boulogne. Mogelijk treffen ze elkaar daar in de Marina.

De Dover marina is overigens in de UK nogal omstreden. Er is heel veel overheidsgeld besteed aan een megalomaan project buiten de pieren van Dover. In het ontwerp is geen rekening gehouden met de hoge golven die bij slecht weer de marina inlopen, en er een wildwaterbaan van maken, met steigerende steigers. Geen Engelsman die er z'n boot neerlegt. Zie hier


de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten