vrijdag 29 juli 2022

Heeg - Akkrum

vrijdag 29 juli 2022

In tegenstelling tot de aankondiging van Joris, dat hij om 7 uur in de speeltuin staat, wordt hij op een nette tijd wakker : half acht. Hij komt voorzichtig kijken of wij al aanspreekbaar zijn. In het mooie nieuwe sanitair van de jachthaven maken we onszelf toonbaar, genieten van het ontbijt en dan moeten we aan de speeltuin geloven. 

We hebben een leuk gesprek met een vader uit Appingedam, die twee jonge kinderen bezighoudt. Hij informeert bij ons als ervaringsdeskundigen waar in Friesland leuke jachthavens voor kinderen zijn. Wij adviseren hem zeker Makkum aan te doen.

Daarna ga ik met Joris een paar inkopen doen in het dorp. Joris kletst intussen de oren van m'n hoofd, wat een gezellig joch!  Zonder Ben&Jerry ijsje kunnen we niet thuiskomen.

De lucht is intussen behoorlijk donker, er vallen zelfs een paar spetters. Op Buienradar zien we een flink buiengebied, met enig geluk trekt dat oostelijk van ons voorbij. Na de koffie gooien we de trossen los en gaan we op weg naar Akkrum, via de Jeltesloot en het door zowel binnenvaart als recreatie drukbevaren Prinses Margrietkanaal.

We zijn daar onderweg getuige van een bijna-ongeval dat op het nippertje nog goed afloopt. We moeten bij Uitwelleringa een brug passeren, waar we met onze mast niet onderdoor kunnen. We moeten daarvoor van de (rechter) stuurboordzijde van het kanaal oversteken naar bakboord, waar de te openen brugdeel geplaatst is, en daar wachten tot de brugwachter het tijd vindt voor een opening.

Het overige scheepvaartverkeer gaat intussen zowel voor de vaste openingen, als onder het brugdeel met voor ons tegemoet komende schepen gewoon door. Tot de brugwachter de lichten voor het bruggedeelte op rood zet, daarmee blokkeert hij hij tijdens het openen dat gedeelte. 

Een tegemoetkomend kajuitbootje vaart onverstoorbaar door tegen rood licht, ook als voor ons de lichten op groen gaan als de brug helemaal open staat. Op dat moment beseft hij z'n fout, en stuurt die schipper sterk naar links om onder een ander brugdeel te passeren. Hij ziet een aanstormend binnenvaartschip daarbij over het hoofd, en mist de dodelijke tegenligger op een haar na, als hij daar rakelings voorlangs schiet.

In Akkrum is het druk, niet alleen de passantenhaven ligt propvol,, ook de beschikbare ligplaatsen in het dorp zijn alle bezet. Wij wijken uit naar de privé haven van buurman Piet, tegenover John en Mariska. 

We worden verwend met een heerlijk avondmaal, Irene stopt de vakantiewas in de wasmachine, en Cees verricht een noodzalijke reparatie aan een lek in het brandstofsysteem. We brengen een oriëntatie  bezoek aan de Akkrumse Oostvaarder werf,  misschien verruilen we het zeilen voor het varen met een motorboot.

's Avonds is het nog lang gezellig in tuin en huize Bloothoofd, tot we de kooi opzoeken in de 'Chip', in afwachting van de verjaardag van Thijs morgen !

de vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten