maandag 25 juli 2022

Gaan we of gaan we niet

maandag

Vandaag is de dag dat we volgens de planning zullen vertrekken. Voor vertrek checken we altijd de weersverwachtingen, het getij, afwijkingen van de waterstand, en eventuele waarschuwingen van de Kustwacht en Rijkswwaterstaat. Het weerbericht op TV en radio heeft voor de scheepvaart weinig waarde, het is vaak een gemiddelde voor het land. Op het water, waar geen barrieres zijn die de wind afremmen, waait het altijd harder.

Voor een betere weersverwachting op zee en IJsselmeer zijn er bronnen via meerdere media. Zo is er het marifoon weerbericht, dat op internet beschikbaar is, en onderweg regelmatig op vaste tijden via de marifoon kan worden ontvangen.

Websites en apps zoals Windfinder geven gedetailleerde, gelokaliseerde info over windrichting, windkracht en golfhoogte. Onze optimale vertrektijd qua stroom is vanmiddag 14:30. Vanmorgen blijkt dat de weersituatie (zie hiernaast) het vandaag niet toelaat te vertrekken. Tenminste als je verstandig bent, en geen tijdsdruk hebt die van invloed is op die beslissing. 

Wij gaan dus niet, we blijven nog even op Texel tot zich een weerverbetering aankondigt.

De BALLS hebben vanmorgen de sleutel van hun verblijf ingeleverd, deze vakantie zit er voor hen op. Ze komen nog even langs om te lunchen en afscheid te nemen. Louise en Irene maken gezamenlijk een storm wandeling naar het havenhoofd van Oudeschild, en we bekijken op het uitkijkterras van de jachthaven de moedige zeilers die zich in dit weer op de Waddenzee wagen. 

Met de veerboot van 16:00 laten de kids Texel na een heerlijk weekje achter zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten