woensdag 20 juli 2022

Alles elektrisch

dinsdag en woensdag 19 & 20 juli

Op woensdag heeft Irene in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft een afspraak voor een periodieke oogprik. Dit wordt al de derde keer deze vakantie dat we om verschillende redenen, vanaf Texel met een huurauto naar de 'vaste wal' reizen. Het grote voordeel van Texel, ten opzichte van de andere Waddeneilanden, is dat er een zeer frekwente veerverbinding naar het vasteland is. En de aanwezigheid van een verhuurbedrijf voor auto's, waarmee we tegen lokaal tarief van de veerboot gebruik kunnen maken.

Die veerdienst wordt met een bewonderenswaardige efficiëntie uitgevoerd door de TESO, een eigen coöperatie van de Texelaars. Helaas is de efficiëntie van het auto verhuurbedrijf niet te vergelijken met die van de veerdienst, er mankeert altijd wel iets aan de afspraken. Deze keer hebben we voor twee dagen een auto gehuurd. Het afgesproken type blijkt echter al verhuurd, als ik 's morgens in alle vroegte op mijn vouwfietsje bij het verhuurbedrijf arriveer. 

De elektrische auto die we als vervanger zullen meekrijgen, is nog niet terug van de verhuur, en wordt pas na negenen terugverwacht. Ik kan dus onverrichterzake op de fiets weer terug naar de jachthaven, nadat de verhuurder heeft toegezegd, de auto daar te zullen afleveren. Om 9:30 verschijnt hij daar inderdaad, maar met accu's die onvoldoende geladen zijn om de reis naar Maassluis zonder laadstop af te leggen. 

Tijdens het noodzakelijke opladen van de auto in Den Burg doen we een aantal boodschappen, en genieten op een terras achter het centrale plein in de buurt van de AH, van cappuccino met 'opa's appeltaart'. Daarna bezoeken we het kleine museum 'Oudheidskamer', de moeite waard ! Zodra de lading van de auto voldoende is, vertrekken we met de pont van 13:00. Onderweg raken we vertrouwd met de enigszins eigenzinnige bediening van deze elektrische Corsa.

We combineren het minder aangename medische doel van de reis met een vrolijker aanleiding op dinsdagavond, de housewarming van onze oude buren Hans en Erna van het Kastanjedal op de 70-ste verjaardag van Hans. Ze zijn recent verhuisd naar een prachtig penthouse op 13 hoog aan Het Scheur, met een uniek uitzicht over de Nieuwe Waterweg tot ver op zee voorbij Hoek van Holland (links de zonsondergang). De party is heel geanimeerd gezellig en druk, we zijn pas in de kleine uurtjes terug aan het Kastanjedal. 


Na een korte nacht, waarin van slapen weinig terechtkomt door de hittegolf die als een wollen deken over Nederland hangt, spoeden we ons naar Delft voor de oogprik van Irene, die zonder complicaties snel wordt afgehandeld. Elektrisch verplaatsen we ons weer terug naar Den Helder, we missen net de pont van 13:00, Het geeft ons de tijd voor een snelle snack in de TESO  cafetaria voor we kunnen inschepen voor de volgende overtocht, een half uur later. Met de nieuwe 'Texelstroom', die ook volledig elektrisch wordt aangedreven.

Voor we de auto retourneren, vullen we de gangbare bootvoorraad aan met spullen die niet zo makkelijk per fiets zijn te vervoeren, water, bier, en wijn. Met Louis en Louise spreken we af bij de autoverhuur, en gaan met hen (elektrisch per Mustang) mee naar de camping voor een BBQ. De BALLS hebben voor deze week elektrische fietsen gehuurd, die we even uitproberen met een tochtje naar Paal 15. We snappen nu waarom we zo vaak worden ingehaald door elektrofietsers ! Zonder enige inspanning bereiken we verbluffende snelheden, zelfs bergop of met tegenwind ! Een all-electric day dus vandaag ! Auto's, boot, fietsen.

Na een heerlijke BBQ en een enerverend Kezenspel, dat verdiend door Bart wordt gewonnen, worden we weer afgeleverd op de jachthaven. We gaan proberen iets van het slaaptekort van de afgelopen dagen te compenseren. De temperatuur is in ieder geval terug naar normaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten