donderdag 28 juli 2022

Den Oever - Heeg

donderdag 28-7-2022

Na douche en ontbijt vertrekken we om 9 uur richting IJsselmeer. We moeten eerst een ondiepte passeren, daarna kunnen we in een rechte koerslijn direct op Stavoren aansturen. De wind is pal Oost, 8-10 knopen. Daar de wind over flinke afstand over het water waait, ontstaat er een flinke golfslag, die naar verwachting afneemt als we in de luwte van de Friese kust komen. De straffe tegenwind over het water zorgt voor een onaangename gevoelstemperatuur, het is behoorlijk fris.

Na ruim twee uur bereiken we (met dank aan de GPS) Stavoren exact bij de voorhaven van de Johan Friso sluis, de toegang tot het Johan Frisokanaal en de Friese binnenwateren. Het niveau in het kanaal is zo'n 20 cm lager dan het IJsselmeer, het schutten duurt maar kort. Op naar Akkrum ! 

Onderweg belt Joris of hij mee mag varen, en op de boot in de hondenkooi mag blijven slapen. Natuurlijk mag dat, we vinden het gezellig als er een kleinzoon aan boord is. De plannen wijzigen nu in een tussenstop onderweg in Heeg, waar Joris door John en Mariska wordt gebracht. We  blijven daar een nacht slapen, en varen dan morgen door naar Akkrum, een afstand van 12 zeemijl, voor landrotten 22 km. 

De Akkrummers brengen een paar noodzakelijke boodschappen mee, en heerlijke Friese worst van slager Spijkerman, ooit gekroond tot beste slager van Nederland. Na een drankje stappen papa en mama weer op.

Joris heeft het druk : de wildwaterbaan, speeltuin, vissen, eenden voeren.  En natuurlijk z'n Ben & Jerry cookie dough ijsje eten. Oma bakt een torentje pannenkoeken, die er ingaan als (pannen)koek ! 's Avonds heeft oma de hondenkooi al leeggeruimd, en maken we de kooi klaar voor de nacht. De slaapzak zit volgens Joris nog vol zand, dat wordt geregeld. 

Rond 9 uur is de jonge Bloothoofd tot op de draad versleten, en na een grondige beurt van voeten, handen en tanden schuiven we onze logee de kooi in. Hij is pas tevreden als oma de hondenkooi als een tent afsluit, daarna horen we hem niet meer. Voor morgen ochtend vindt Joris 7 uur wel een geschikte tijd voor de speeltuin. Opa en oma zeggen dat ze dan nog liggen te tukken, dus ietsje later moet het wel worden. We laten ons verrassen hoe laat Joris uit z'n kooi ontsnapt !

Daarna nog even een paar boodschappen doen in het pittoreske dorpscentrum van Heeg, en dan richting Akkrum!




de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten