maandag 1 augustus 2022

Heeg - Volendam

 1-8-2022

Bij het ontwaken zien we nog dikke regendruppels op het dakluik liggen, maar als we ons hoofd naar buiten steken, heeft het slechte weer van gisteren plaats gemaakt voor rustig, zonnig zomerweer. We willen vandaag een flinke ruk maken in de richting van Noord-Holland, dankbaar gebruik makend van de voor vandaag voorspelde noordelijke wind. Voor de dagen daarna wordt juist zuidwestelijke harde wind verwacht, dat is op het IJssel- en Markermeer geen pretje als je daar recht tegenin moet varen.

We volgen exact de route terug die we een paar dagen geleden in omgekeerde richting hebben afgelegd. Vlak voor de Johan Frisosluis die toegang geeft tot het IJsselmeer, vullen we de brandstofvoorraad aan  bij de Marina Stavoren. Bij het wegvaren daar komen we een file schepen tegen vanuit de sluis. Helaas gaan de twee parallelle sluiskolken volledig gevuld voor onze neus dicht, en moeten we wachten op de volgende schutting. 

Op het IJsselmeer staat een flinke deining, die te heftig is voor onze stuurautomaat, dus sturen we met de hand.. Het is druk in de richting van Enkhuizen, door de noordenwind is de zuidwaartse route vandaag in trek. In Enkhuizen passeren we het naviduct, een combinatie van sluis en aquaduct in de dijk tussen Lelystad-Enkhuizen. De sluis vormt de waterscheiding tussen IJsselmeer en Markermeer, hoewel het verschil in niveau te verwaarlozen is.

Door de dijk worden de golven van het IJsselmeer tegengehouden, we varen nu zoveel rustiger dat de stuurautomaat het werk aankan. Onder een stralend zonnetje is varen op die manier geen straf ! De ongebreidelde onderwatergroei van het fonteinkruid is wel een straf. Naarmate Volendam dichterbij komt, zien we grote velden in het water voorbijkomen, en moeten we bij snelheidsverlies af en toe even achteruit varen om de troep kwijt te raken. Het is op het Markermeer veel rustiger dan op het IJsselmeer, dat heeft ongetwijfeld met het vervelende fonteinkruid te maken.

Onderweg hebben we telefonisch een plaats geregeld in de marina van Volendam, alpha 75. Als we ons aangemeld hebben op het havenkantoor, wandelen we naar de bekende Dijk, en eten we een lekkere Pokabowl bij restaurant Lotje. Het plan is morgen eerst inkopen voor onderweg te doen in Volendam, en dan via het IJ naar de Amsterdam Marina aan het Noordzeekanaal te varen. Dat wordt ons uitgangspunt om op tijd bij verschillende knelpunten in de vaarroute te zijn.























de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten