woensdag 3 augustus 2022

Amsterdam Marina - Lisse

 woensdag 3-8-202

We staan bijtijds op, en douchen in het fraaie sanitair van de Marina. We moeten uiterlijk half negen vertrekken om de eerste van slechts drie dagelijkse brugopeningen van de A9 te halen, dat lukt ruimschoots. Onderweg op het Noordzeekanaal komen we een groot containerschip tegen.

Direct na de A9 brug ligt de sluis van Spaarndam. Dat heeft vandaag nogal wat voeten in de aarde, een sluis vol tegemoetkomend verkeer, een binnenvaartschip in onze richting dat als eerste de sluis in mag. Om het wegverkeer te ontlasten, gaat de brug 3x dicht voor wij mogen invaren, en dan blijkt er veel te weinig plek voor iedereen. Wij passen er nog net bij.

Na de sluis varen we al snel Haarlem binnen. De notoire bottleneck daar is de spoorbrug, die af en toe voor slechts drie minuten wordt geopend. Vandaag gaat dat voor ons snel, wij betalen de doortocht van 10 €  per aan-uit app, waardoor we niet hoeven aan te leggen om de rekening te betalen.  

Daarna is de doorvaart van alle bruggen in Haarlem louter kommer en kwel, de brugwachters hebben er vandaag duidelijk geen zin in. En dat geldt ook voor de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Het lijkt wel bootje pesten.

 Zoals de brugwachtster die doodleuk vanuit haar hok antwoordt op ons vriendelijk verzoek op een brugopening, dat ze na 10 minuten de brug zal openen en vervolgens haar koptelefoon weer opzet. En als de brug eindelijk open gaat, de drie wachtende zeilboten voor gek zet  door eerst een in de verte tergend langzaam tegemoetkomend motorbootje als eerste groen licht te geven. 

We hebben zo geen schijn van kans een van de weinige brugopeningen van de A44 te halen, en leggen daarom aan in de jachthaven van Lisse, niet ver voor de A44. Zijn we morgen om 9:57 de eerste die door de brug gaat.

De temperatuur is in de loop van de middag tot tropische waarde gestegen. We doen boodschappen bij de Jumbo, en scoren een mega ijsje om af te koelen. Later op de avond, in de schaduw wordt de temperatuur weer draaglijk.

De vandaag gevaren route (deze keer niet de eigen waarneming, maar weergave van Vesselfinder van ons AIS signaal, onze PC had last van de tropenkolder) :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten