zaterdag 6 augustus 2022

We ruiken de stal

zaterdag 6 augustus

Vandaag start de laatste fase van onze terugkeer op het honk in Herkingen, na lange afwezigheid tijdens de zomer. De dag begint relaxed, onder een heerlijk zonnetje. De straffe wind van gisteren is verdwenen. De tocht van vandaag stelt niet veel voor, na Willemstad kunnen we onmiddellijk de Volkerak sluis in, dan varen we over het Volkerak en Zuid-Vlije naar het Krammer sluizencomplex (zie foto links). Daar wisselen we van het zoete boezemwater naar het zoute Zijpe, open verbinding naar de Oosterschelde.

Daar is destijds tijdens de uitvoering van de Deltawerken een gecompliceerde zoet-zout scheiding ingebouwd, bij iedere schutting wordt het zoete water uit de sluiskolk opgevangen, en vervangen door zout water uit het Zijpe. Bij de volgende schutting wordt het zoute water afgepompt en het eerder opgespaarde zoete water teruggepompt. Er wordt gebruik gemaakt van het dichtheidsverschil tussen zoet en zout water. Zoet water 'drijft' op zout water. Bij dit sluizencomplex gaat er op deze manier weinig kostbaar zoet water verloren, en vindt er geen verzilting plaats.

Na een kort tochtje vanaf de Krammersluis komen we aan in Bruinisse, waar we via de Grevelingensluis ons thuiswater de Grevelingen kunnen opvaren. In de sluis is het meestal druk, en ondanks stewards op de sluismuur, vaak chaos. Zo ook vandaag. Maar er is altijd ruimte voor een gezellig praatje met de buren, en uitwisseling van tips !

Als we de haven van Bruinisse na de schutting uitvaren, zien we onze thuishaven Herkingen liggen.Een emotioneel moment, het betekent het einde van onze lange zomervakantie van twee maanden en twee dagen. We zullen de komende tijd nog wel korte tochten in de omgeving maken, maar het grote werk is voorbij.

motoruren deze vakantie: stand nu 1699, eind vorig jaar 1596; dit jaar tot nu toe 103 uur. Onze Yanmar heeft zijn best gedaan, geen slag gemist. De motor heeft in die 103 uur rond 18 miljoen omwentelingen gemaakt, en ongeveer 140 liter diesel verbruikt. Inclusief zeildagen hebben we aan boord ruim 1000 km afgelegd.

de vandaag gevaren route :



1 opmerking:

  1. Hallo Cees & Irene!
    Jullie zijn weer na veel genieten in de thuishaven. Het was weer leuk om kennis te nemen van al die mooie achtergrondverhalen gedurende jullie reis. Vooral over het door jullie zo geliefde Tessel valt nog telkens weer veel informatie te verschaffen. Zo lijkt het eiland veel groter dan je zou denken. Ik kijk uit naar volgend jaar en weet de bestemming al!

    BeantwoordenVerwijderen