woensdag 15 juni 2022

Eiland aan de Waddenzee

woensdag 15 juni 2022

Het bijzondere van de Waddeneilanden is de ligging voor de kust tussen Noordzee en Waddenzee. Het hele Waddengebied is met ongeveer 10000 km2 het grootste aaneengesloten natuurgebied van West-Europa, en is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. 
Van Den Helder tot Esbjerg liggen in dit gebied zo'n 50 eilanden. Van het totale oppervlak is ongeveer 7500 km² getijdengebied (slikken en zandbanken), 1100 km² eilanden en 350 km² kwelders en zomerpolders. De rest bestaat uit vaargeulen.

Het Nederlandse grondgebied van de Waddenzee is in 1981 toegevoegd aan de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. In 1986 werd de Waddenzee ook gemeentelijk ingedeeld. Het gebeurde wel eens dat een kind werd geboren op de boot, op weg van een eiland naar een ziekenhuis: voorheen moest zo'n kind, dat wel in Nederland maar niet in een gemeente geboren was, bij de burgerlijke stand in 's-Gravenhage aangegeven worden.
(ontleend aan Wikipedia)

In het Nederlandse gedeelte liggen 5 bewoonde eilanden, van west naar oost met de beginletters TVTAS (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog). Het unieke van het waddengebied wordt vooral bepaald door het getij, 2x per dag hoog water, 2x per dag laagwater. Ik heb hier al eens een blog aan gewijd : zie Ritme van een getijdenhaven . Rijkswaterstaat berekent op basis van 94 (!) invloedsfactoren voor veel plaatsen in NL het dagelijkse astronomisch getij, zie hier.

In de jachthaven van Vlieland is het getij goed merkbaar : op dit moment (springtij) gaan de steigers en de boten in het ritme van het getij over een hoogteverschil van ruim 2 meter, 2x per dag omhoog en 2x per dag naar beneden, zie de foto's van de toegangsbruggen.

Vlieland heeft geen eigen ziekenhuis, slechts een huisarts. De TV heeft daar ooit een geromantiseerde serie, Dokter Deen aan gewijd. Voor ernstige gevallen gaan patiƫnten of slachtoffers met de veerboot naar de vaste wal, of zelfs per traumaheli. Vroeger leverde de luchtmacht de heli's, maar die service is wegbezuinigd en vervangen door de ANWB traumaheli. De landingsplaats ligt direkt naast de jachthaven, vanmorgen landde en vertrok zo'n heli met veel kabaal.

Vanmiddag hebben we onze vouwfietsen uitgepakt, en hebben we een fietstochtje door de bossen, duinen en het enige dorp op het eiland gemaakt. De fietspaden door de duinen zijn traditioneel uitgevoerd als schelpenpad. Historisch slechts een metertje breed, veel geld was er niet in de tijd dat ze werden aangelegd. Altijd uitkijken als je elkaar op de fiets tegenkwam op die smalle paadjes Waar het geld nu vandaan komt weten we niet, misschien uit de hoge toeristen belasting ? Maar feit is dat de fietspaden verdubbeld zijn in breedte en voorzien van een prachtige nieuwe schelpenlaag.

Als we terugkomen van onze fietstocht, hebben we een mooi overzicht over de jachthaven. Aangetrokken door het voorspelde mooie weer voor vandaag en de komende dagen, is een ware invasie op gang gekomen. De haven ligt tjokvol !











Geen opmerkingen:

Een reactie posten