zondag 19 juni 2022

De weergoden

zondag 19 juni 2022

Aan het einde van de nacht worden we ruw gewekt door harde wind, regen die tegen de boot klettert, en flitsen weerlicht. Op de buienradar zien we een heftige regenzone die over ons dendert. Zo'n zone wordt meestal vergezeld door veel wind. Op de weerkaart is het onheil goed te volgen, en zijn de boosdoeners te herkennen : het is de clash tussen twee gebieden met hoge druk boven het vasteland en de oceaan, die een aantal lagedruk kernen trachten te vermorzelen.

Onze slechtweerzone is te herleiden tot een aantal fronten die over ons heen trekken. Wat er bijvoorbeeld in zo'n warmtefront gebeurt, is op het onderste plaatje te zien : de zwaardere koude lucht kruipt onder de lichtere, vochtige warme lucht. Door afkoeling condenseert het vocht, dat regen vormt. Overdag te herkennen aan een donkere lucht met aan de onderzijde een scherpe horizontale begrenzing. Dat voorspelt meestal niet veel goeds. Maar zoals het spreekwoord zegt : na regen komt zonneschijn ! Met deze dooddoener zullen we het moeten doen.....

We staan bijtijds op, we willen de kerkdienst in het eeuwenoude kerkje (anno 1605, uitgebreid in 1647) bijwonen. We stappen om 9:40 op de fiets, het weer is een stuk beter nu, de buien zijn verdwenen. De klok in het oude stadhuis luidt als kerkklok goed hoorbaar in het hele dorp om godvruchtigen ter kerke te roepen. Veel helpen doet dat niet, in de kerk is slechts een dertigtal belangstellenden aanwezig, waarvan de meesten vakantiegasten zijn. 
\
Grijze koppies voeren de boventoon. Het enigszins krakkemikkige orgel wordt met verve bespeeld door een gastorganist uit Kimswerd aan de vaste wal. Dit alles onder toezicht van de prachtige kroonluchters die ooit door de admiraals Michiel de Ruyter en Maarten Tromp aan de kerk zijn geschonken. Met hun oorlogsvloot lagen ze regelmatig onder Vlieland voor anker, en bezochten dan 's zondags deze kerk.

Terug op de boot blijkt in de kuip de zomer teruggekeerd. Op deze Vaderdag genieten we bij de koffie van een appelpunt uit de oven !

's Middags zoeken we het strand op, om de hoek van de haven, dat ligt bij westelijke winden heel beschut. Er komen verschillende zeilboten binnen, die allemaal tegen de ebstroom in, aan de verkeerde kant van het vaarwater varen. De aanstormende veerboot vraagt attentie door middel van geluidssignalen, en moet zelfs afremmen voor een eigenwijze Duitser.
We krijgen op het strand een video-oproep van de gezamenlijke dochters, met de mededeling dat er ter gelegenheid van Vaderdag vanavond een mooi diner klaarstaat in restaurant Zuiver. Verrassing ! 😍 dat wordt genieten. We zullen verslag doen.

We zijn weer thuis op de boot na een prachtig 5-gangen verrassingsdiner bij Zuiver . Aparte ervaring, fantastische ambiance en eten. Apart dat we zonder betalen het pand mochten verlaten. Meiden, onwijs bedankt ! !

Voor morgen wordt nog veel wind en hoge deining verwacht. We blijven dus maandag nog een dag liggen, en plannen om dinsdag a.s. naar Texel te varen. Dat wordt de route rond de Richel,  over de ondieptes van Scheurrak / Omdraai, en als laatste een stukje Texelstroom. De geplande vertrektijd in verband met stroming en het passeren van ondieptes is 12:30 (HW  Vlieland 15:05, geschatte reisduur 5 uur 17 minuten, aankomst Oudeschild 17:47)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten