donderdag 16 juni 2022

Terug in de tijd ...

donderdag 16 juni 2022

Vanmorgen worden we wakker met stralende zon en weinig wind. Het weer wordt iedere dag een beetje beter ! We maken geen haast met naar de douche gaan, Irene neemt bij de havenwinkel lekkere croissants en broodjes mee, die we in de kuip, genietend van ons uitzicht, met een kop thee en een zachtgekookt eitje verorberen. Het ultieme vakantiegevoel zullen we maar zeggen.

Op onze eerdere fietstocht door de duinen hadden we het Bunkermuseum gespot. Een paar jaar geleden begon een aantal Vlielanders een Duits bunkercomplex uit de tweede Wereldoorlog, dat helemaal onder het zand was bedolven, uit te graven. Eerlijk gezegd dacht ik toen moet dat nou, laat dat lekker begraven liggen. Maar sinds een jaar of twee is de historische toestand hersteld, en als museum toegankelijk. We besluiten er heen te fietsen en de zaak te gaan bekijken.

We worden ontvangen door een aantal enthousiaste vrijwilligers, en blijken met onze museum jaarkaarten korting te krijgen op de entreeprijs. Het museum blijkt de moeite waard, de oude toestand uit de vorige eeuw is in oude glorie hersteld, en er zijn veel authentieke stukken uit die tijd uitgestald. Aan informatie uit die tijd ontbreekt het ook niet. Deze stelling, een van meerdere die op Vlieland hebben bestaan, maakte deel uit van de Atlantikwall , die de Duitsers van Frankrijk tot Noorwegen bouwden om een invasie tegen te gaan. 

De invasie kwam niet hier, dus van een  echte functie kun je achteraf niet spreken. Je krijgt een goede indruk over hoe er toen geleefd en gewerkt is, het moet vooral eenzaam en eentonig geweest zijn. Al met al lopen we hier een paar uur rond. Het is absoluut de moeite waard, een aanrader.

Foto's van ons bezoek : zie hier

website museum : zie hier

In mijn jonge jaren kwam ik vaak op Vlieland, waar nog lang het wrak van een neergestorte Engelse bommenwerper in de duinen heeft gelegen. Op een van de displays zag ik een foto van dat vliegtuig, waardoor ik er aan werd herinnerd. Hier het verhaal + foto's van dat vliegtuig

Na de intensieve wandel en klauterpartij in het museum fietsen we terug naar de bewoonde wereld, en strijken neer in  het 'Badhuis', de strandtent op het strand bij Hotel Seeduyn. In de TV-serie Dokter Deen kwam deze locatie vaak in beeld. Het Badhuis werd direct na de opening gekozen tot beste strandtent van Nederland. We bestellen cappuccino met cranberrietaart, die in deze schitterende ambiance met eersteklas uitzicht, extra lekker smaakt. De dag kan wat ons betreft niet meer stuk. In de kuip van de 'Chip' genieten we verder.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten