zondag 12 juni 2022

Akkrum - Makkum

zondag 12-6-2022

Martijn en Lies, en uiteraard kroost Jens en Ruben zijn na de familiedag (die tot in de kleine uurtjes duurde) bij J&M blijven slapen. Martijn heeft een oplegger vol materiaal voor de activiteiten te water tijdens de familedag, achter de auto hangen, inclusief een zwaar gemotoriseerde RIB. Dit als aanvulling op het arsenaal dat normaal al bij John voor de deur ligt. De schrik van de Waterpolitie zullen we maar zeggen. En alles moet vandaag weer uit het water, opgeruimd en ingepakt worden. Tevreden over een door iedereen geweldig ervaren familedag. Met de afspraak voor een familiedag volgend jaar begin juni op Ameland ! Dank vooral John en Martijn voor jullie grote inzet ! 

Maar eerst is er in een heerlijk ochtendzonnetje een gezamenlijk ontbijt in de tuin. Niet iedereen is vanmorgen even fris en fruitig uit bed gestapt - the day after the night before, zullen we maar zeggen. Na nog even gezellig nakletsen en een bak koffie stappen we weer aan boord en vertrekken we naar onze volgende bestemming Makkum, aan de Friese IJsselmeer kust, vlak onder de Afsluitdijk. Het kost nog even moeite om de juiste weg uit het labyrint aan water in het dorp te vinden, maar dan zijn we eindelijk op weg. We varen een stukje over het Sneekermeer richting Sneek, het waait nu een stuk harder dan op de familiedag. Wat hebben we een geluk gehad met de weersomstandigheden, het ziet er nu heel anders uit.

We varen verder door het prachtige Friese landschap  met z'n knusse kanalen en dorpen. En verwonderen ons over de steeds meer en steeds grotere
huurmotorboten, die het landschap ontsieren, de  vaarwegen verstoppen,  en onevenrdeig veel ligplaats in beslag nemen. De maat lijkt zoek, het is een aantasting van het dorpse gevoel dat hier vroeger heerste. En dan hebben we het nog niet over de vaardigheid, de regelkennis en het vaargedrag, of beter het gebrek hieraan bij de gelegenheidsbemanningen. In Nederland mag iedereen zonder enig benul van wat varen is,  zo maar aan boord stappen van een schip tot 15 meter lengte en er mee wegvaren.

De inwoners worden opgescheept met steeds langere openingstijden van bruggen. De natuur wordt stukgevaren door te snel varende slagschepen die grote hekgolven trekken en de vissers in hun kleine visbootjes zeeziek maken. Als deze trend doorzet, vernietigt het watertoerisme zichzelf. Gelukkig is het nu nog geen hoogseizoen en is het buiten de watersport hotspots nog lekker rustig op het water.  De brugwachters hebben er nog zin in, en draaien hun brug al als ze je zien aankomen. Op de enkeling na die met een koptelefoon op zit weg te dromen, of gewekt moet worden uit zijn of haar schoonheidsslaapje. Want ja, vrouwelijke brugwachters zijn er ook. Ik weet niet hoe je die noemt, brugwachtster, brugwachterin of brugwachteres ?

Met Makkum in zicht worden we geconfronteerd met een vreemde regel, sluiting van bruggen en de sluis van 16:15 tot 17:15. We wachten een uurtje en varen dan het schilderachtige Makkum binnen, het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. We schutten naar het IJsselmeer door het schattige historische sluisje, waar je altijd bekijks bent voor drommen toeristen. De laatste mijlen varen we naar de Marina, waar Irene onderweg al telefonisch een ligplaats heeft gereserveerd, Bravo 28 deze keer.  We blijven twee nachten, in verband met de weersvooruitzichten voor onze voorgenomen overtocht naar Vlieland. 

de vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten