woensdag 8 juni 2022

Amsterdam Marina - Enkhuizen

woensdag 8-6- 2022

Na een douchebeurt in het luxe sanitair van de Marina, moeten we beslissen wat te doen. Om de familiedag in Akkrum komende vrijdag te halen, moeten we eigenlijk vandaag verder varen.

Het weerbericht was vanmorgen weer een bericht dat niet klopte. De voorspelde harde wind en regen waren er niet, we zagen zelfs een zonnetje. De weerkaart ziet er niet uit, alleen maar lagedruk gebieden en fronten. Geen weerkundige die daar chocola van kan maken. Ze roepen dus maar wat, het klopt allemaal voor geen meter..

Onze likdoorn steekt niet, dus we vinden dat  kunnen vertrekken richting Enkhuizen, een tocht van 28 zeemijl over het IJsselmeer. Kwart over negen gaan de trossen los, en via het IJ, de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug komen we op het Markermeer. Het varen is prima te doen, onder de beschutting van de wal zetten de genua. We durven zelfs te denken aan het verlengen van de reis naar Stavoren.

We zien rondom donkere wolken, maar wij varen (nog ?) droog. Onderweg haalt de wind steeds meer aan, tot 22 knopen, en varen we steeds harder, tot 8 knopen. De steeds hogere, van achteren inkomende golven vergen alle attentie en spierkracht van de schipper om de juiste koers te houden. Bart heeft net moeilijk onder deze omstandigheden.... We gaan als de brandweer, de reistijd wordt zo flink bekort. Als we even na drie uur in recordtijd de kom van het Naviduct in Enkhuizen invaren, zijn de golven meteen weg. We halen de genua in (geen sinecure bij deze wind), en hangen de stootwillen en meerlijnen weer op. Als we even aanleggen om op het schutten te wachten, komt de voorspelde regen toch,  het zeilpak gaat alsnog aan. Stavoren gaat het vandaag niet worden.

In de haven is het druk, we moeten gestapeld liggen. We komen op verhaal met koffie en een wijntje met iets lekkers erbij. Morgen is er weer een dag, eens kijken wat het weer dan voor ons in petto heeft,,,,

De vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten