donderdag 9 juni 2022

Enkhuizen - Heeg

donderdag 9-6-2022 

De laatste kritische fase in de timing van onze hink-stap-sprong tocht naar Akkrum is vandaag aangebroken : de tocht over  het IJsselmeer naar Stavoren. Het IJsselmeer kan zeer vijandig zijn, met de onbetrouwbare weerberichten van de laatste tijd zijn we erg voorzichtig in onze planning, zeker met kleinzoon Bart aan boord. De gangbare weerberichten zijn bedoeld voor het land, met obstakels als bomen en bebouwing. Op grote wateroppervlakken heb je die remmende invloed op de wind niet. Het waait er altijd harder, vlageriger en onvoorspelbaarder. De maritieme websites geven voor vandaag westenwind 4-5 Beaufort aan.  We leggen voor de zekerheid een rif in het grootzeil en vertrekken even voor tienen uit de binnenhaven van Enkhuizen.

Met de westenwind en onze koers van 5 graden (iets oostelijker dan noord) varen we de eerste mijlen nog onder de beschutting van de kust. Maar allengs gaat het flink doorwaaien en bouwen de golven op. Bart wordt steeds stiller en gaat languit liggen op een kuipbank, de zeeziekte slaat toe. Voor ons is het genieten, we gaan als de brandweer onder een lekker zonnetje. Na het obstakel Vrouwenzand kunnen we iets oostelijker sturen en wordt de tocht aangenamer.  Direkt aan de haven van Stavoren moeten we de sluis in die ons naar het binnenwater van Friesland schut. Binnen de pieren is het aanpakken : zeilen opbergen, orde scheppen in de kuip, stootwillen uit, landvasten weer klaarhangen, en dan de sluis in die al uitnodigend staat te wachten, we sluiten als laatste aan voor het schutten.

We zijn zo vroeg  (voor 12 uur) in Stavoren, dat we het zonde vinden in dit prachtige weer  nu al te stoppen. We varen via de Fluessen door naar Heeg, onderweg hangt Bart de Friese gastenvlag op. Hij is bij het binnenlopen in de haven als bij toverslag verlost van z'n zeeziekte. John stuurt vast het Friese volkslied.... We passeren het konijneneiland, waar de nodige jeugdherinneringen liggen. Het is harder gaan waaien, de open boot zeilers die we zien hebben de handen vol om overeind te blijven. En dan zijn we in het palingdorp Heeg aan het Heegermeer, eigenlijk gewoon een stukje Fluessen.

De jachthaven van Heeg kennen we van andere jaren als overvol, nu is er volop plaats. We leggen aan met ons gangboord tegen de kade, geen moeilijke capriolen bij in- en uitstappen. We bekijken het strandje, en doen inkopen in de splinternieuwe Plus supermarkt, een aanwinst voor het dorp ! Vanavond schaft de pot pizza. 

Morgen varen we naar ons ultieme doel : Akkrum. John en Mariska  organiseren daar voor het eerst in geruime tijd weer een familiedag. We zijn blij dat we de race naar Friesland op tijd hebben volbracht. Het had op heel veel manieren onderweg fout kunnen lopen, maar WE ZIJN ER !


Na het aanleggen worden we aangesproken door een lezeres van het Zeilersforum, die de naam van ons schip combineerde met de geanimeerde discussies die op dat medium plaatsvinden, en ons blog dat zij al jaren blijkt te volgen. Ze bedankt voor de informatie op het zeilersforum, die geholpen heeft om de brandstofproblemen op hun boot op te lossen.  Leuk om haar in persoon te ontmoeten. Volgens Bart is opa nu een BZ-er (bekende zeiler). 

In de statistieken van ons blog dat we sinds 2009 bijhouden, is zichtbaar dat we intussen bijna 150.000 hits hebben.




De vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten