maandag 6 juni 2022

Wind, Hollandse IJssel, Gouwe, en veel regen

 pinkstermaandag 6 juni 2022

Vandaag willen we een flinke ruk naar het noorden maken, om op tijd zaterdag in Akkrum  te zijn voor onze familiedag. Het weerbericht ziet er niet zo heel slecht uit, maar blijkt niet in overeenstemming met de werkelijkheid.

We steken vanuit de jachthaven over naar de stormvloedkering bij Krimpen aan de IJssel. De Algerabrug over de Hollandse IJssel aldaar ligt in een drukke verkeersweg, en om de automobilisten te sparen wordt de brug zeer spaarzaam bediend. We worden intussen geteisterd door de elementen, op water en wind wordt vandaag niet bezuinigd. Kwestie van een waterdicht  zeilpak aantrekken en in de overlevingsmodus gaan. 

We varen de Hollandse IJssel op, een getijdenrivier met achter de oevers het laagste punt van Nederland. Tijdens de Stormvloed van 1953 dreigde hier een dijk door te breken. Een schipper heeft toen zijn binnenvaartschip in het gat gevaren en daarmee voorkomen dat een groot deel van deze streek achter Rotterdam onderwater kwam te staan. (zie https://nietbangvoorwater.info/zuid-holland-watersnood/)

Ons eerste grote obstakel in de tocht is de timing van de spoorbrug in Gouda. We schutten snel door de sluis die bij Gouda de Gouwe scheidt van de Hollandse IJssel, en komen op de seconde nauwkeurig aan voor die brugopening. Dat scheelt twee uur wachttijd. De rest van de tocht blijft vooral in de herinnering door de onaards zware regenval en enorme windvlagen. Op de Gouwe en in Alphen aan de Rijn komen we nog talloze bruggen, met ieder hun eigen wachttijd tegen. Vlak voor de overtocht van het Braassemermeer vullen we de brandstofvoorraad  (GTL) aan.

Aan het eind van de dag krijgen we ons doel voor vandaag in zicht : Jachthaven Kaagdorp op Kaag eiland, strategisch vlak voor de spoor- en verkeersbrug in de A44 die we morgen vroeg moeten passeren. Dat kan door deze hoofdverkeersverbinding maar 3x per dag. Louise en Louis hebben de pont naar het eiland genomen, en staan ons op te wachten met kleinzoon Bart, die ons de rest van de tocht naar Friesland gezellig gaat vergezellen ! Ze vullen meteen de boordvoorraad aan, aan de waterkant vind je weinig AH's en Jumbo's.

We komen enigszins op verhaal aan de koffie in het havenrestaurant,  het slechte weer en de tijdsdruk om komende zaterdag in Akkrum te zijn vergen hun tol. We zwaaien Louis en Louise uit als ze met de pont weer naar huis vertrekken. Irene knutselt een lekker maal uit de nieuwe voorraad.  
Morgen lonkt 'Loetje aan het IJ' met z'n heerlijke steaks bij de Amsterdam Marina, als de doortocht door Haarlem niet al te veel oponthoud oplevert. 's Avonds helpt Bart oma met de diamond painting kerstkaarten ! En daarna spelen we nog een paar potjes Rummicup, voordat Bart naar de zogenaamde hondenkooi verhuist. En, om in zeilers termen te blijven, 'onder zeil gaat' .




De vandaag gevaren route :











We liggen in de jachthaven Kaagdorp, vlakbij de brug in de A44 die we morgen moeten passeren :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten