dinsdag 21 juni 2022

Naar Texel

dinsdag 20 juni - blog nr 477

Zoals verwacht heeft het weer een enorme omslag gemaakt. De harde wind heeft plaatsgemaakt voor geen wind, en er zijn minder golven. Voor zeilers is het ontbreken van wind ook weer niet ideaal, als je wilt zeilen moet er toch minimaal een beetje wind staan. Nu staat er aan ze door het temperatuurverschil tussen land en water meestal wel een zeewindje, we gaan het meemaken op onze vandaag voorgenomen tocht naar Texel. 

Die is zorgvuldig gepland, afhankelijk van de noodzakelijke minimale waterstand om een ondiep gedeelte te kunnen passeren, maar ook zo verdeeld dat we zoveel mogelijk voordeel hebben van de stroom, die nu eenmaal bij het getij hoort. Het plan is dat we vertrekken met opkomend water, dat de Waddenzee vanaf de Noordzee binnenstroomt, en na het passeren van de ondiepte Scheurrak / Omdraai, met het afgaande tij via de Texelstroom naar Oudeschild op Texel spoelen. Met de hulp van allerlei digitale hulpmiddelen is het berekenen tegenwoordig een fluitje van een cent. Al blijft de natuur wispelturig, na een storm kan de diepte lokaal wel zo'n 20 cm afwijken.


Het lijkt een ideale reisdag te worden, helaas zonder wind. Dan maar het ijzeren zeil....We pakken alles in en zetten dat reisvast. Om 11:45 gaan de trossen los, iets eerder dan berekend. De Noordzee laat tussen Vlieland en Terschelling nog wat flinke golven binnenrollen, maar de Waddenzee is als een spiegel. Het ondiepe gedeelte (zie de route hiernaast) vergt nauwkeurig tussen de vele boeien doorvaren, die in rood/groene paartjes ongeveer 700 meter na elkaar liggen. Mis je een ton, zit je vast. 
Daarna wordt het flink nevelig. Het duurt lang voordat we een eerste glimp van Texel kunnen waarnemen. De route vergt geduld, maar is verder niet moeilijk. Na 5 uur tuffen lopen we de haven van Oudeschild binnen, er is nog een prachtig plaatsje vrij van waaruit we aankomst en vertrek in de gaten kunnen houden !


















De vandaag gevaren route :  (30 zeemijl, 55 km)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten