donderdag 23 juni 2022

Pleisterplaats Texel

 woensdag & donderdag

Vorig jaar hebben we door mijn toen aanstaande open-hartoperatie minder gevaren, en geen verre reizen buiten onze ligplaats aan de Grevelingen gemaakt. Dus niet naar onze geliefde Wadden bijvoorbeeld. Sinds de aanschaf van onze boot in 2002 hebben we bijna alle andere jaren de verre tocht vanuit Zeeland (we moeten altijd door de Zeeuwse sluis van Bruinisse) naar het voor ons verre Noorden ondernomen.  Buitenom over de Noordzee via Scheveningen, IJmuiden, Den Helder, of (gedeeltelijk) binnendoor, Staandemast, Markermeer - IJsselmeer,  Randmeren, NoordHollands kanaal, we hebben het allemaal gedaan. De nieuwe jachthaven van Vlieland gebouwd zien worden. Ameland helaas om allerlei redenen niet kunnen doen, wel de Duitse Wadden.

Texel is altijd een vaste pleisterplaats geweest. Het was in onze vaar-begintijd de modernste jachthaven van de Wadden, met voor iedere boot een eigen box, terwijl in andere havens dik gestapeld werd. Met uitstekende voorzieningen rond en in het omgebouwde complex van de overbodig geworden elektriciteitscentrale (de nieuwe Vlielandse jachthaven is destijds naar Texels voorbeeld vorm gegeven).  Een grote keuze uit fiets- en strand bestemmingen  En ook belangrijk : voor familie en vrienden is een tochtje via de korte veerverbinding vanaf Den Helder een fluitje van een cent, en met een Texelse huurauto zijn wij flexibel mobiel. Je ziet door deze voordelen in de jachthaven dan ook regelmatig mensen uit voorgaande jaren terug.

Op woensdag verkennen we Oudeschild. In de haven ligt een reusachtig hotelschip waar Oekraïners tijdelijk gehuisvest zijn. We bezoeken de grote CIV shop van de Texelse vissers. Ze zijn goed gesorteerd in watersport spullen en kleding, Irene scoort er een maritiem shirt.  En we eten bij van der Sar een paar heerlijke nieuwe haringen, de Texelaars weten als de beste hoe ze een haring moeten snijden en presenteren. Die blijven voorlopig op ons menu staan. We scoren in de Oude Vismarkt een paar platvisjes voor het avondmaal. En fietsen naar de Appie in den Burg voor de noodzakelijke aanvulling van de bootvoorraad.

Een update van de jachthaven : het gedeelte voor de kleine boten, is nu aangewezen voor max 9 meter boten. In het verleden waren de kleine instabiele vingerpieren een bron van ergernis. Maar de haven heeft z'n leven gebeterd en ook in dit deel prachtige lange vingerpieren geïnstalleerd ! Eindelijk kunnen we zonder gevaar voor natte voeten of nog erger, van boord stappen. En de boot fatsoenlijk aan degelijke groot formaat kikkers vastleggen. We worden hier blij van, en genieten nu extra van het uitzicht vanaf deze stabiele plek. Laat de stormen maar komen !
Een jarenlange dissonant is er nog steeds, een voor dit havengedeelte veel te grote motorboot, die dwars in twee boxen ligt. Sinds hij een keer is aangevaren, en schade opliep door een niet zo handige schipper in de veel te krappe vrijgelaten ruimte, hangt de boot vol stootkussens ..... Onbegrijpelijk dat dit getolereerd wordt.

In de hitte van vandaag maken we een fietsrondje. Aan de haven treffen we oud schipper Henk aan boord van de loodsbotter Texelstroom, waarmee ik in 2014 een tocht heen en weer naar Maassluis gemaakt heb. We praten bij, er blijkt veel gebeurd in de tussenliggende jaren.

's Middags maken we een fietstocht langs het Wad richting Oosterend. Met een heerlijk fris zeewindje is de hitte goed uit te houden. Bij terugkomst genieten we aan de haven van een reuze softijs en een frisse duik !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten