woensdag 1 juli 2015

Makkum


Woensdag 1-7. 's Ochtends doen we in Harlingen nog even boodschappen, en vertrekken om 11:30 uit de jachthaven. De Tjerk Hiddes zeesluis ligt direct om de hoek, als we die bocht maken zien we de grote sluis nog open staan, maar de lichten zijn al rood. We roepen de sluismeester per marifoon op, en hij is zo vriendelijk even te wachten en de lichten weer groen te zetten. Dat is een meevaller. Buiten de haven hijsen we de zeilen, het waait veel harder dan gedacht, en het vaarwater de Boontjes is net bezeild, de wind is ZZO 4-5. De eb begint net te lopen, we maken regelmatig meer dan 7 knopen snelheid. De Boontjes zijn nog niet zo lang geleden gebaggerd, maar de (on)diepte is weer terug op een bedenkelijk niveau. We varen tussen de zandbanken door, die zelfs bij vloed nauwelijks bedekt zijn. Een zeehond steekt zijn kop boven water en houdt ons een tijdlang in de gaten.

De zon brandt, door de harde wind merk je dat niet zo, maar we smeren factor 50. Voorbij Zurich draaien we iets meer in westelijke richting, en krijgen de wind nu pas goed in de zeilen. In een vloek en een zucht zijn we dwars van Kornwerderzand. Bij het binnenvaren van de sluishaven staan de lichten al op rood-groen, ten teken dat de bruggen en de sluis meteen gaan draaien. We zien de auto's al voor de slagbomen stoppen. We houden even in voor een bruine vloot jongen die volgas komt aandenderen, hier geldt het recht van de sterkste. Als wij aanleggen gaan de sluisdeuren dicht en voor we het weten varen we op het IJsselmeer. De koers naar Makkum is recht tegen de wind in, dit gaat op de motor. Voor we de marina invaren, tanken we de tank en de reserve jerrycans vol met GTL, de superieure diesel die uit aardgas gemaakt wordt. De navigatiecomputer heeft niet de hele tijd bijgestaan, het eerste stukje van de gevaren route ontbreekt. Gelukkig is er Marinetraffic, die houdt alles keurig bij.

Via de marifoon vernemen we van de havenmeesteres dat er op Charly 35 een box voor ons beschikbaar is. In de marina is het bloedheet, we ruimen het meest noodzakelijke weg en vluchten per fiets richting strand, waar we ons tegoed doen aan een heerlijk ijskoud biertje. Het lijkt Spanje wel hier.

Morgen vertrekken we naar de binnenlanden van Friesland, we moeten op een plek liggen waar we gemakkelijk de auto van Mariska kunnen oppikken om zaterdag naar Ouderkerk a/d Amstel te rijden voor de verjaardag van kleinzoon Arnold.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten