donderdag 2 juli 2015

Grou(w)


Donderdag 21 juli. Vandaag wordt naar verwachting weer een hete dag, voor ons wordt het een vaardag op de Friese binnenwateren die voor enige verkoeling gaat zorgen. De route naar Grouw (of Grou zoals de Friezen het schrijven) vanaf Makkum voert ons via Bolsward en Sneek, het Sneekermeer en Akkrum, en heel veel bruggen, over in totaal ongeveer 45 km.

Vanaf de Makkum marina varen we het Makkumerdiep af naar het eeuwenoude zeesluisje in het dorp, dat nu dienst doet om het Friese binnenwaterpeil te scheiden van het IJsselmeerpeil. We tikken 5 Euri af voor de sluisbediening, maar gelukkig is voor de rest van de route tot aan Sneek het bruggeld vorig jaar afgeschaft. Wel jammer dat daarmee de folklore van het klompje aan de hengel waarmee de brugwachter de tol int, ook dreigt te verdwijnen. Voor de rest niets dan lof natuurlijk dat de ouderwetse tolheffing is afgeschaft. Verder heeft de provincie Friesland een deel van het geld dat in het verleden is verkregen bij de verkoop van de elektriciteitscentrales en het hoogspanningsnet, geïnvesteerd in talloze aquaducten, waardoor op drukke kruispunten de wachttijden voor verkeer en watersport zijn verdwenen.

Afstandsbediening van bruggen zie je hier nog niet veel, in de meeste bedieningshokjes zit nog een mens van vlees en bloed. Bij deze weersomstandigheden zal dat geen lolletje zijn, de kleine ruimtes met veel glas zien er uit als ovens. In Oosthem is een zelfbedieningsbrug, als je daar op een overmaatse knop drukt voltrekt het hele brugopeningsritueel zich vanzelf. Sneek kun je per boot met staande mast alleen dwars door de stad passeren. We varen vlak voor de bekende waterpoort langs. Het Sneekermeer is een verademing, bij een straffe wind vinden we daar enige verkoeling.
Om het drukke en saaie Prinses Margrietkanaal te vermijden, varen we het laatste deel van onze route via Akkrum. Het enige dorp in de route waar we bruggeld betalen, 4 Euro voor twee bruggen. We varen bijna voor het huis van John en Mariska langs, en leggen de boot voor anker op het Pikmeer, waar we gelijk een verfrissende duik nemen.

 John en Mariska komen per sloep met de jongens ook daarnaar toe, zodra Thijs uit school komt. Het duurt niet lang voor we de karakteristieke sloep zien verschijnen. Thijs heeft een vriendje meegenomen, het duurt niet lang voordat iedereen te water ligt.
Aan het eind van de middag pakken donkere wolken zich samen, de wind draait naar NW en trekt aan tot Bft 5. We halen de ankers op, John en Maris keren huiswaarts en wij varen naar de Hellinghaven, die als gemeentelijke passantehaven is ingericht. De havenmeester komt het gigantische passantentarief van 7,35 Euro incasseren... waar vind je dergelijke prijzen nog.

Intussen hebben we telefonisch contact gehad met Rob en Wil Buurman, die we overal ter wereld tegenkomen. Zij logeren in Akkrum, we zijn zonder het te weten vanmorgen door de Meinesloot de vakantiewoning (met aanlegsteiger..) waar ze verblijven, voorbijgevaren. Ze pikken ons op, en we gaan aan het water lekker eten in Wartena. Er wordt het nodige bijgepraat, en drinken als besluit van de avond een Nespresso op de 'Chip'. Laat in de avond als er een hevig onweer losbarst boven Grou, keren ze huiswaarts.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten