woensdag 8 juli 2015

Langweer


Woensdag 8-7. In alle vroegte doen we boodschappen bij de Jumbo in Grou, Mariska komt Thijs rond 9 uur brengen voor z'n logeerpartij. Als ze aankomen, regent het pijpestelen. Later in de morgen trekt de lucht open, het waait wel hard maar we vertrekken richting Langweer. In Akkrum staat Maris bij de spoorbrug te wachten met de toilettas van Thijs, die was ze vergeten in z'n tas te stoppen.
Op de open gedeelten van de route staat een stormachtige wind, Bft 6. Toch zijn er nog vrij veel mensen en zeilscholen met dubbelgereefde zeilen op het water. Taai volk, die Friezen.

Op het Sneekermeer krijgen we veel buiswater over, maar het is toch een mooie tocht. Via de Langweerder Wielen lopen we de haven van het dorpje Langweer binnen, hier zijn we voor het laatst met de motorboot 'Marc' geweest, zo rond 1976. Als Irene en Thijs de havenmeester opzoeken, zien ze de nieuwe passantenhaven, die pal naast de oude haven ligt, maar die vanaf het meer niet te zien is. We gooien los en varen via een vaargeul in het meer naar de nieuwe haven, die in 2014 is uitgeroepen tot 'Haven van het Jaar' van Friesland. Heel beschut gelegen, hier merk je niets van de wind. De haven is ingericht met mooie ruime plaatsen. Op advies van de havenmeesteres leggen we aan in de uiterste NW hoek van de haven, vlak bij het strandje, een speelterrein en het Strandhuis, waar de kinderen onder begeleiding bezig gehouden worden.

Een ouder stel met een gigantisch zeilschip dat qua vormgeving doet denken aan een oud VOC zeilschip, vindt het nodig vlak naast ons te komen liggen in een veel te kleine box. Ze zijn meer dan een uur bezig om de boot enigszins acceptabel af te meren. Iedere hulp wordt geweigerd. Duidelijk geen ervaren zeilers, als je ziet hoe ze landvasten beleggen springen de tranen in je ogen.

Hieronder een paar sfeerplaatjes van haven en de gevaren route door het mooie Friese landschap :









Geen opmerkingen:

Een reactie posten