vrijdag 17 juli 2015

Actief in Urk


 Vrijdag 17-7. In Urk waai je vandaag uit je hemd, wij zijn lekker een dagje blijven liggen bij windkracht 6. Het spookt dan behoorlijk op het IJsselmeer. Toch gaan er mensen het water op, hoewel dat niet onze keuze is, maar prima als je goed materiaal hebt en weet wat je doet. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, ben je een prooi voor de reddingsdiensten, zoals deze kajuitboot vlak voor Urk die onder deze omstandigheden niet op het water hoort. Waarschijnlijk zonder fatsoenlijke waterkaart, want deze boot was zo de ondiepte het Vormt opgevaren.

Vlak tegenover ons is het watersportbedrijf van Post, die ook het bergingsbedrijf Tornado runt. Hij heeft een grote RIB met 2x 300 pk buitenboord motoren. We zien hem vandaag een paar keer uitrukken, onder andere bij de actie op de foto's links. Maar van die acties hoor en zie je verder niets.



Een andere actie is het bezoeken van het historische 'Kerkje aan de zee'. Zoals bekend, zijn er in Urk bijna net zoveel kerken als inwoners, maar dit is de oudste en waarschijnlijk de mooiste, in ieder geval de authentiekste.

De geschiedenis van het kerkje is na te lezen op Wikipedia :
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerkje_aan_de_Zee_(Urk)

In de zomer wordt er iedere dag om 14:00 een zangdienst gehouden, zonder zware preken, gewoon gezellig bekende liederen zingen. En volstrekt democratisch, iedereen mag een lied roepen uit de verzameling die in een boekje is samengebracht. Verder een aantal gedichten die worden voorgedragen, en een zangoptreden van een jong meisje met gitaar. Die zal nooit  The voice of Holland winnen, maar al met al een leuke en mooie belevenis. Het is dit jaar al voor het veertigste jaar dat dit dagelijkse evenement plaatsvindt, veel kerken zijn tegenwoordig leeg, deze zit vol.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten