zondag 19 juli 2015

Volendam


Zondag 19-7. Gezien de weersvoorspelling met een stormwaarschuwing voor de middag, vertrekken we vroeg uit Urk. Om 7:55 gaan de trossen los en verlaten we een verder slaperige haven. De wind is (nog) NO, het waait nauwelijks, dus gaan we op de motor richting Lelystad, waar we door de Houtribsluizen moeten schutten naar het Markermeer. We passeren de replica van het VOC schip de Batavia, altijd prachtig om te zien. De masten zijn nog steeds in renovatie.
 
We verlaten nu de lagerwal in WZW richting, de wind is al geruimd naar ZW, later zelfs pal W, en dat merk je behoorlijk aan de golfslag. Er trekken ook flinke stortbuien over, maar dankzij de stuurautomaat kan ik redelijk beschut het verloop van de tocht in de gaten houden. Op de AIS zien we tegenliggers al van ver aankomen, pas vlakbij zie je ze door de buien heen. Irene ligt binnen in de kajuit languit een e-boek te lezen, die is zo ingeslingerd dat ze van de golven niets merkt. De Centrale Meldpost IJsselmeer meldt via de marifoon een acute stormwaarschuwing, maar vooralsnog merken we daar niets van.

Als we eindelijk onder de vaste wal bij Volendam komen, neemt de wind plotseling af en kalmeert de golfslag, en het wordt droog, zelfs een waterig zonnetje verschijnt. We roepen de Marina Volendam op voor een plaatsje voor de nacht, dat wordt Alpha 48, helemaal aan het eind van de haven.

Als we vastliggen, begint de zon volop te schijnen. We wandelen naar het dorp, waar het zoals altijd een drukte van belang is met toeristen uit alle delen van de wereld.
Op de Dijk eten we een heerlijke haring, en bij de bekendste palingroker van Volendam halen we een pondje paling, daar kun je in vissersdorp Volendam natuurlijk niet omheen. Een extra pilletje tegen maagzuur nemen we voor lief.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten