dinsdag 14 juli 2015

Stavoren


Dinsdag 14-7. Na een bezoek aan de plaatselijke bakker voor een overlevingspakket voor vandaag maken we langzaam aanstalten voor vertrek richting Fluessen, met eindbestemming Stavoren. We willen voor vertrek de watertank vullen, op dat idee komen meer mensen. Er zijn heel weinig tappunten, dus wachten. Het weer is erg dreigend, maar als we eenmaal op de Fluessen zitten breekt de zon door en is het meteen warm. De wind is ZW, de route is nauwelijks bezeild, dus gaat het ijzeren zeil bij. Donkere wolken komen af en toe voorbij, maar we houden het droog.

We passeren onderweg verschillende bekende punten uit het verleden, zoals het Konijneneiland. Bij Galamadammen wacht een verrassing : de brug die ooit een bron van opstopping voor zeilers en vertier voor de omstanders was, is vervangen door een aquaduct.
De enige brug die we nu nog tegenkomen, ligt bij Warns. Warns is bij de Friezen in de herinnering gegrift door de Slag bij Warns op het Roode Klif in 1345. Het is het symbool van de vrijheidsstrijd tegen de Hollanders, die de Friezen voor het eerst verenigde.

In Stavoren ligt de gemeentelijke jachthaven (onderdeel van Zuid-west Friesland, tegenwoordig ressorterend onder Sneek) op het eerste gezicht tjokvol, we gaan eerst maar even GTL (synthetische diesel) tanken. Als de tank vol zit, varen we nog eens de jachthaven door, en zowaar vinden we een mooi plaatsje.

In de haringkraam aan de overkant van de weg halen we iets lekkers voor bij de borrel. Aan de horizon pakken donkere wolken zich weer eens samen. Al snel vallen de eerste spetters.
De wasserette in het havengebouw komt goed van pas, we kunnen er ook in dat opzicht weer even tegen.

Als het weer morgen meewerkt, varen we naar Urk, voorzichtig op de terugweg naar de Grevelingen.


het uitzicht op woensdagmorgen...
Woensdag 15-7. Bij het ontwaken zitten de ramen vol regendruppels. Het miezert en de voorspelde ZW wind blijkt nu uit ZO te waaien. Beide geen goede omstandigheden om aan de tocht naar Urk te beginnen, we blijven lekker een dagje in Stavoren liggen. Als het droog wordt maken we een rondje door de stad en gaan we de voorraden hier aanvullen.

Als je op de Metoffice weerkaarten kijkt, schieten de tranen in de ogen. Het is een en al lagedrukgebieden, met vervelende fronten op de scheiding van warme en koude lucht. Stabiel zomerweer is afhankelijk van een groot en stabiel hogedrukgebied, dat zit er de eerste dagen zeker niet in....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten