zondag 12 juli 2015

Heeg



Vrijdag 10-7. Vrijdagmiddag komen Louis, Louise, Arnold en Bart met hun platbodem vanuit NW Overijssel naar Langweer. Als we hen aan de horizon van de ‘Langwarder Wielen’ ontwaren, vaar ik ze met Thijs in de rubberboot tegemoet. De oranjestipjes op de voorplecht beginnen enthousiast te zwaaien als ze ons ontdekken.

Ze leggen naast ons aan in de passantenhaven. Thijs en z’n neefjes vermaken zich opperbest met elkaar. Met de goede weersverwachting en de vakanties die zijn begonnen begint de haven behoorlijk vol te lopen.
Het aandeel grote (huur)motorboten en de vergrijzing lijkt ieder jaar toe te nemen, terwijl de jeugd in open zeilboten het steeds meer laat afweten. Voor de toekomst van de watersport geen goede zaak.


Zaterdag 11-7. We stappen bij Louis en Louise aan boord voor een tocht door watertjes die alleen te bevaren zijn met geringe diepgang en doorvaarthoogte. De ligplaats laten we achter met een dwarsgespannen roodwit lint om aan te geven dat deze bezet is, maar de havenmeester kan geen waterdichte garantie geven dat de plaats bij eventuele grote drukte vrijgehouden kan worden.

We vertrekken in NW richting door de ‘Alde Wei’, richting Sneekermeer. Dan via het ‘Jouster Feartsje’, de ‘Houkesleat’ en ‘Simmerrak’ naar het centrum van Sneek, vlak voor de beroemde Waterpoort langs. We varen in konvooi, de bruggen openen zich vanzelf als we aan komen varen. Dan via ‘de Geau’ richting IJlst, daarna bakboord uit door de ‘Riper Feart’ en de ‘Soalsleat’.
Het is alsof de tijd hier stilgestaan heeft, ver van het massatoerisme. Uiteindelijk via de ‘Swarte Brekken’, ‘Witte Brekken’, ‘It Nau’, en de ‘Langwarder Feart’ terug naar de ‘Langwarder Wielen’. Gelukkig is het roodwitte lint nog intact, en kan de ligplaats weer worden ingenomen. ’s Middags komen John, Mariska, Joris en loge Jort langs, op de terugweg van een Hempel feestje in Schiedam. De hele familie vermaakt zich prima aan de waterkant.
Aan het strandje wordt gespetterd, gespat en gezwommen.
De motor van ons rubberbootje blijkt nog niet 100% betrouwbaar, John probeert steeds opnieuw een tochtje te varen, maar moet drie keer terugroeien.

De dag wordt enigszins ongezond afgesloten met een gezamenlijke snackmaaltijd bij het strandje, en een ijsje na afloop. Thijs vertrekt met John, Mariska en Joris weer naar huis.


Zondag 12-7. Het mooie weer lijkt alweer voorbij. We vertrekken gezamenlijk naar Heeg, waar Louis en Louise morgen al om 9:00 hun boot moeten inleveren. De ‘Jeltesleat’ (tegenwoordig Johan Friso kanaal) lijkt de Kalverstraat wel, dit is filevaren. Wij parkeren de ‘Chip’ in Heegerwal, de passantenhaven van Heeg. Daarna stappen we over op de platbodem voor opnieuw een klein rondje Friesland.
Via een puntje Heeger Meer over de ‘Waldseinster
Rakken’, de ‘Ie’ en ‘Sleattemer Mar’ (Slotermeer) naar Balk, aan de Luts monding. De Luts is een oud riviertje dat zich door een prachtig deel van Friesland slingert, onder andere bekend van de Elfstedentocht die hier passeert op weg naar Stavoren.

Sinds 2014 is de Luts, dankzij een miljoeneninvestering in baggerwerk en beschoeiing, weer bevaarbaar voor schepen met een
maximale diepgang van 90 cm. Wij doen in Balk even inkopen voor de avondmaaltijd, en hoewel de Luts lonkt, keren we om en varen via Sloten terug naar Heeg. Dat omkeren heeft nog enige voeten in de aarde, de platbodem is 9,1 m lang exclusief aanhangend roer, en de Luts in Balk is maar 10 m breed. Het hele stuk achteruitvaren is geen aantrekkelijke optie ! Met slechts
centimeters speling lukt de omkeermanoeuvre en kunnen we voorwaarts Balk verlaten.

Op de terugweg krijgen we een paar zware regenbuien te verduren, Louis staat eenzaam op z’n post aan het roer. De bimini staat op, maar die heeft nauwelijks effect als de regen door de harde wind vrijwel horizontaal binnenkomt. We leggen aan in de verhuurhaven van Heech by de Mar, en genieten van een heerlijk maal dat in recordtijd door Louise op tafel getoverd wordt. Moe en voldaan wandelen we ’s avonds terug naar de ‘Chip’.


Maandag 13-7. Irene en Louise zijn jarig ! Aan de telefoon is het al vroeg druk met felicitaties, apps en SMSjes. Louis en Louise moeten hun boot om 9 uur inleveren, en komen daarna met gebak op de koffie. Het weer werkt niet erg mee, het miezert. Na een lekkere lunch op het terras van restaurant d'Ald Wal aan het water keren de Ouderkerkers huiswaarts. 's Avonds komt Mariska vanuit  Akkrum langs, gezellig ! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten