zaterdag 23 juni 2018

Vlieland - Makkum


zaterdag 23 juni 2018

Weer zo'n dag waar de realiteit niet strookt met de weersvoorspellingen. De kustwacht geeft een harde wind waarschuwing Bft 6, Piet Paulusma verwacht voor de Wadden zelfs windkracht 7,  maar wij zien een prachtig zonnetje en hooguit windkracht 5.
Ons volgende reisdoel is Makkum, dat kunnen we bereiken via het wantij in het Zuidoostrak, vlak voor de sluizen van Kornwerderzand. We hebben tot en met vandaag geboekt hier op Vlieland, we staan nu voor de keuze om te gaan of te verlengen en te blijven liggen.

Die tocht vergt een zorgvuldige planning, het wantij (uitleg wantij : klik hier en hier)  ligt droog met laagwater, en wij moeten er met een diepgang van 1,30 meter en een marge van minstens 30 cm overheen. Dat kan maar gedurende korte tijd, de vertrektijd moet daar precies op afgestemd worden, rekening houdend met de eigen snelheid, en de snelheid en de richting van de vloedstroom op de route er naar toe. Uitkomst van die berekening is, dat we om 14:00 kunnen vertrekken. Alles afwegende, vooral afgaand op onze eigen weerinterpretatie, besluiten we te gaan. We vertrekken al om 13:30, rustig aan om niet te vroeg bij het wantij aan te komen.

Door de harde wind van de afgelopen dagen is de zee flink opgeklopt, er lopen forse golven het zeegat tussen Vlieland en Terschelling naar binnen. De snel teruglopende diepte daar versterkt het golfeffect. Gehard als we zijn de afgelopen tijd, nemen we dat risico. Achteraf blijkt het reuze mee te vallen. We varen op de motor, met de genua uit. Als we de zandplaat de Richel gerond hebben, kan de motor uit. Heerlijk rustig met de NNW wind in het zeil glijden we in de richting van het wantij. Af en toe zien we zeehonden rondom de boot stoeien.

Op het wantij arriveren we exact op tijd, daar gaat de genua in en de motor weer aan, we krijgen de stroom tegen. Het wordt spannend als we de dieptemeter zien teruglopen naar de berekende 1,60 meter. We hebben dan 30 cm water onder de kiel, en matigen de snelheid om niet onverhoeds met een klap vast te lopen. Door de storm in de afgelopen dagen kunnen er onderwater hier en daar verondiepingen zijn ontstaan. Later neemt de diepte weer toe en kan het gas erop.

Bij Kornwerderzand hebben we weinig oponthoud bij het schutten. We bellen vast met de marina Makkum om een plaatsje voor 2 nachten te reserveren. Dat wordt Echo 25, eigenlijk een veel te grote plaats, de kleinere plaatsen zijn allemaal nog bezet met vaste liggers.

Het is intussen al 19 uur geweest, we trekken een pak soep open en eten een lekker gebakken eitje. Irene draait een was, deze marina heeft keurig ingerichte was- en droogcabines op de steiger.
Vanavond Duitsland-Zweden op de WK voetbal, we laten ons amuseren.
Mariska nodigt ons uit voor een dagje Akkrum morgen, we worden gehaald en teruggebracht, gezellig !








de vandaag gevaren route :






Geen opmerkingen:

Een reactie posten