dinsdag 26 juni 2018

Bolsward - Grouw


dinsdag 26 juni 2018

De sanitaire unit bij de jachthaven in Bolsward, met de douches en toiletten is hier half ondergronds. Zien we nergens anders in Nederland. Na onze douchebeurt willen we vertrekken, maar de brug in de snelweg staat op dubbel rood, dus gestremd. Meerdere schepen die willen vertrekken, zwerven doelloos rond, niemand weet wat er aan de hand is. In ons navigatieprogramma staat het telefoonnummer van de brugbediening (vind dat anders maar eens uit...). Een telefoontje brengt opheldering : er wordt gebaggerd vlak bij de brug, dat mogen we niet storen. Het verlossende woord is dat we om 10 uur een brugopening krijgen.

Zodra we door de brug mogen, slaan we af naar bakboord. De wind is pal noord, en redelijk heftig, ons kunstje van gisteren om te zeilen gaat nu niet lukken. De bruggen onderweg draaien supersnel, we zijn ruim voor de middagpauze bij Sneek. Bijzonder is dat we dwars door Sneek moeten varen, vlak voor de fraaie Waterpoort langs. Via de Houkesloot komen we op het Prinses Margriet kanaal, op weg naar Grouw dat ook aan dit kanaal ligt.

Tussen Sneek en Grouw liggen twee bruggen over het kanaal, die we met onze masthoogte niet kunnen passeren. Eentje is een spoorbrug in de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle met druk treinverkeer. De vertraging door de brugopeningen blijft beperkt tot niet meer dan een half uur. Dan komt Grouw in het vizier, in de fraaie gemeentelijke jachthaven (Grouw valt tegenwoordig onder de gemeente Leeuwarden)  is nog volop plaats. De diepte dichtbij de oever laat te wensen over, we worstelen ons door de prut op de bodem.
We liggen dichtbij het nieuw gebouwde Theehuis, dat twee jaar geleden tot op de fundamenten afbrandde, en nu dus recent weer in een prachtige moderne uitvoering terug is.

Er waait hier een fris windje, maar in de beschutting in de kuip onder een heerlijk zonnetje is het prima uit te houden. We vereren het theehuis met een bezoek, we gaan er lekker eten. Aanrader !
Hieronder een paar sfeerfoto's rond de jachthaven. Gezien de verwachte hoge temperaturen voor de komende dagen blijven we morgen lekker liggen aan dit grote verkoeling gevende water.


















de vandaag gevaren route :


Geen opmerkingen:

Een reactie posten