woensdag 13 juni 2018

Alkmaar - Oudeschild


woensdag 13-6-2018

Afgelopen nacht kletterde hier in Alkmaar de regen op het dakluik, vanmorgen was het weliswaar grauw maar wel droog. De douches van de passantenhaven zijn ondergebracht in het stadskantoor, dat hebben ze hier goed voor elkaar. Na douchebeurt en ontbijt overleggen we wat te doen. Voor vandaag is de weersverwachting redelijk, morgen wordt er in het noorden weer storm verwacht. Geen weer om dan de Waddenzee op te gaan. De opties voor vandaag zijn : in de gezellige stad Alkmaar blijven liggen, doorvaren naar Den Helder, en van daaruit zo mogelijk doorvaren naar Oudeschild. Maar als de weersomstandigheden tegenvallen, liggen we twee dagen in een doods Den Helder, daar valt weinig te beleven.

We nemen de gok, en vertrekken uit Alkmaar. Het weer is wisselend, dan weer een paar spatten, dan weer zon. De reis gaat vlot, de brugbediening is supersnel. De bruggen in het Noordhollandsch Kanaal worden vanaf een centraal punt bediend, dat je per marifoon op kanaal 20 kunt oproepen. Er is nog een hele serie vlotbruggen uit de tijd dat het kanaal werd gegraven. In die tijd waren grote brugoverspanningen nog niet mogelijk, vandaar de drijvende vlotbruggen, die voor een opening in de brughoofden worden geschoven.

We zien op de weersites de berichten wisselen, daar is weer geen peil op te trekken. De golfhoogte bij Den Helder wordt door Windfinder met 1,5 meter aangegeven. Maar hoe dichter we bij Den Helder komen, hoe zonniger het wordt, met fraaie Hollandse luchten. We schutten door de Koopvaardersschutsluis naar het Nieuwe Diep, en kunnen dan via de Marinehaven de Waddenzee op. Mocht het tegenvallen, kunnen we altijd nog terugkeren.

Maar het valt reuze mee. De golven zijn in vergelijking met onze eerdere ervaringen nauwelijks rimpels. We kunnen in rechte lijn naar Oudeschild varen, we trekken de genua uit, en hebben de eerste vloedstroom vol mee. Genieten !

Oudeschild komt in snel tempo dichterbij, we varen via de haveningang helemaal stuurboord uit waar in de verste hoek de jachthaven is gelegen. Jammer is dat alle plaatsen aan de langssteiger zijn bezet. En dan met boten, die er qua lengte niet thuishoren, of voor langere tijd onbemand zijn achtergelaten. Waar is het toezicht van de havenmeesters ? Wij moeten aanleggen tegen een vingerpier. Die zijn hier erg kort, bij harde wind is het niet eenvoudig om je boot er goed aan te verankeren. Maar een kniesoor die daar op let, wij zijn reuze blij dat we vandaag hier zijn aangekomen. We liggen amper goed en wel, of we worden begroet door Roel van de Compromisclub, die zien we vaker op Texel !

Hier onder een paar sfeerfoto's van de overtocht naar Texel en de jachthaven van Oudeschild :


















de vandaag gevaren route :




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten