maandag 25 juni 2018

Makkum - Bolsward


zondag & maandag 24 & 25 juni 2018

Zondag komt Mariska met de boys ons ophalen in marina Makkum, we gaan gezellig een dagje naar Akkrum ! Bijpraten en spelletjes doen met Thijs en Joris, wat worden ze al groot. Morgen gaan ze beiden op schoolreis, Thijs naar Julianatoren, Joris naar Nienoord in Leek.

John moet maandagmorgen al voor een Salesmeeting in Schiedam zijn. Het is bijna onmogelijk door alle files op tijd in de Randstad te zijn, hij vertrekt vanavond al en slaapt bij z'n ouders in Vlaardingen. Op de weg er naartoe levert hij ons voor de deur af in Makkum, wat een service !

Maandag vertrekken we uit Makkum richting Sneek. We doen eerst boodschappen voor onderweg in de campingwinkel van de Holle Poarte. Daarna tanken we GTL bij de Texaco pomp aan het kanaal. Als laatste leggen we nog even aan in de gemeentehaven, daar zit een viswinkel waar ze heerlijke haring klaarmaken. Helaas blijkt de winkel op maandag gesloten. Dan maar naar het oude sluisje van Makkum, waar we naar de Friese binnenwateren worden geschut.

Het is inmiddels net voor lunchtijd, en de Friese bruggen en sluizen gaan dicht tussen 12:00 en 13:00. Het sluisje en de eerste brug worden door een charmante sluismeesteres nog gedraaid, bij de volgende brug worden we gevangen door dubbel rood. We leggen noodgedwongen aan voor onze eigen lunch. We liggen recht voor de deur van het pand waar ooit de beroemde Makkumer aardewerk- en tegelfabriek Tichelaar was gevestigd, die altijd door drommen toeristen werd bezocht. Het ziet er nu troosteloos verlaten uit, het enige wat over is van een roemrucht verleden is de webshop (zie hier)

Als de sluismeesteres weer wakker wordt, draait ze de volgende brug voor ons. Er staat een stevige Noordenwind, we trekken de genua uit, en laten ons zonder motor door de wind voortbewegen. Wat een rust hier in het Friese landschap. Voor Tjerkwerd, na de van Panhuysbrug moet de motor weer aan, dit gedeelte van de route is niet bezeild. Na de passage van de schattige dorpjes Tjerkwerd en Eemswoude, waar nog echte brugwachters de bruggen bedienen, besluiten we bij Bolsward naar binnen te steken, en hier in het gezellige oude stadje te overnachten. We moeten een brug in de snelweg A7 passeren binnen de kortste keren staat er een file van heb ik jou daar.....

We vinden een aanlegplaats direct na de brug, aan het plantsoen waar ook het verdiept aangelegde toiletgebouw staat. Bolsward, een van de 11 Friese steden, is kennelijk erg in trek bij varend Friesland, na ons loopt de haven snel vol. De oude binnenstad ligt hier vlak achter, tijdens een stadswandeling slaan we nog het een en ander in, en genieten verder van de heerlijke rust en een lekker zonnetje hier.







de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten