vrijdag 15 juni 2018

Oudeschild - Vlieland


donderdag & vrijdag 14/15 juni 2018

Over de donderdag valt niet heel veel te melden, er trekt een depressie met twee fronten over. De storm loeit door de verstaging, en de Chip ligt te rukken aan haar meerlijnen. Het lijkt wel of we een windmagneet aan boord hebben, overal waar we komen waait het het hardst van Nederland.
Het weerbericht voor morgen (vrijdag) ziet er heel anders uit, maar we zijn deze week sceptisch over het voorspellend vermogen van onze weermannen. Eerst zien, dan geloven wordt het adagium voor de komende tijd.

 Ik doe per fiets inkopen voor de komende dagen. En scoor de eerste nieuwe haring bij onze vertrouwde vishandel. Wat zijn ze lekker dit jaar!
's Middags maken we een wandeling langs de havens, ook de grote schepen waaronder de 'Texelstroom' liggen te rollen op de deining. We worden bestraft met een regenbui, we komen lekker nat terug aan boord. Dan maar naar de opening van het WK voetbal kijken, we zien de Russen met 4-0 van Saudi Arabiƫ winnen. Jammer dat we Oranje niet zullen zien deze WK.

We hebben veel gemotord deze vakantie, de dieseltank moet wel gevuld blijven. Een restant diesel in een jerrycan wordt overgeheveld. Daar moeten we Vlieland wel mee kunnen halen.
's Avonds gaan we buurten bij Roel en Emmy, die we kennen van de Compromisclub. Roel heeft jaren de website van de club verzorgd, met de technische vragenrubriek waar ik contactpersoon voor was. Roel heeft al lang geen Compromis meer, heeft die in een onbezonnen bui ingeruild voor een Bavaria. Maar is wel lid gebleven van de Compromisclub. We horen alle nieuwtjes van de club, en zijn dus weer helemaal bij.

Op vrijdagmorgen ziet de wereld er weer heel anders uit. Een stralend zonnetje, geen wind en geen golven. Maar nu waarschuwt de Kustwacht voor mist. Een blik op zee leert dat het wel meevalt, het is wel nevelig maar de boeien kunnen we nog wel zien liggen. De boot spoelen we af, door de storm ligt er overal zand op het dek. En de watertank wordt gevuld, dat is hier 'gratis' , of in ieder geval bij de prijs inbegrepen.

Om 9:30 gooien we trossen los, en genieten even later van een rimpelloze Waddenzee. Er zijn met dit weer meer mensen die van de gelegenheid gebruik maken te gaan varen. We vertrekken qua stroom optimaal, we zullen de vloedstroom mee hebben tot aan de Paardenhoek (het wantij van Scheurrak - Omdraai), daarna brengt de ebstroom ons naar Vlieland. Het enige nadeel is dat we de laatste mijlen naar de jachthaven van Vlieland, tegen de gierende ebstroom in moeten varen. Door dicht onder het strand te varen, waar het toch al 8 meter diep is, blijft de tegenstroom beperkt. Een paar RIBs met passagiers aan boord menen dat ze volle kracht de haven uit en langs binnenvarende jachten kunnen scheuren met hekgolven van heb ik jou daar. Proleten kom je overal tegen.

Om 14:30 leggen we aan bij steiger H in box 49, met vrij uitzicht op de invaarroute van de haven. Een prachtige plek om alle capriolen te zien die strijk en zet hier bij binnenkomst in de haven gemaakt worden. Je kan van het toekijken zonder overdrijven een dagtaak maken.
Om te beginnen installeren we ons met een kop welverdiende koffie na 5 uur varen. Al snel komen we ogen tekort, er varen veel schepen binnen, aangelokt door het prachtige weer. We boeken voorlopig tot woensdag. Tegen die tijd bekijken we of we langer willen of moeten blijven, want het weer blijft hier altijd de beperkende factor.





de vandaag gevaren route :





Geen opmerkingen:

Een reactie posten