zondag 10 juni 2018

Scheveningen - IJmuiden


zondag 10-6-2018

Scheveningen is een fraaie haven om te liggen, maar heeft een groot nadeel : je kunt uitsluitend over zee weer vertrekken, dus bij slecht weer ben je veroordeeld tot blijven liggen. Vandaag staan we voor de beslissing om te gaan of te blijven. Nadat de voorspellingen gisteren er zo faliekant naast zaten, zijn we vandaag nog voorzichtiger. Maar alle voorspellingen zijn eensgezind : windsnelheid richting IJmuiden maximaal 8 knopen uit pal noord, golfhoogte rond 0,5 meter. Later in de week wordt het er niet beter op.

Op basis hiervan besluiten we om 10:40 naar IJmuiden te vertrekken, een tocht van 25 zeemijl, bij een bootsnelheid van 5 knopen 5 uur varen, waarschijnlijk iets korter omdat we de stroom mee hebben. Eenmaal buiten de haven op zee ziet het er nog goed uit, weliswaar meer wind dan voorspeld, maar de golfhoogte valt mee, zeker in vergelijking met gisteren. We zien de Pier voorbijglijden, en ontwaren de nevelige contouren van Katwijk aan de horizon. Heel geniepig gaat het langzaam steeds harder waaien en neemt de golfhoogte navenant toe. Voorbij Noordwijk staat er zelfs een volwassen windkracht 5 met uitschieters tot 19 knopen, en springen we op en neer dat het een lieve lust is. Ons vertrouwen in de weersvoorspellingen heeft opnieuw een diepe deuk opgelopen.

Op dat punt zijn we het 'point of no return' gepasseerd, en zet je door als het niet gevaarlijk wordt. De motor blijft sonoor brommen, en de snelheid is dankzij de getijstroom ook OK, ondanks de beukende golven met het soms hoog opspattende zeewater. Mijn zonnebril wordt ondoorzichtig door het opgedroogde zout. We passen de route iets aan, en blijven dicht onder de kust varen om niet recht tegen de wind in te hoeven varen. We passeren Zandvoort en Bloemendaal, en dan komt er een moment dat we een meer noordelijke koers moeten sturen. Dicht onder de Zuidpier van IJmuiden gaat dat prima, en zelfs het moment dat we om de kop van de pier naar binnen draaien, gaat zonder grote problemen. Iets verder in zee zien we een groter zeilschip enorm tekeer gaan, af en toe kunnen we de kiel bekijken. In de marina heerst een serene rust na de hectiek op zee. We vinden een mooi plaatsje aan de passantensteiger. We hebben daar buren die vandaag ook uit Scheveningen zijn gekomen, we vragen ons gezamenlijk af hoe de weervoorspellers er zo naast kunnen zitten.

Irene gaat het havengeld betalen, ik spuit met de waterslang de boot schoon van de dikke zoutaanslag die twee dagen buiswater heeft achtergelaten.
Louis, Louise, Arnold en Bart komen gezellig buurten, we eten een hapje in strandtent ZanDiego Beach. Uit de wind in de zon merk je niets van wind en golven !

Morgen nemen we een snipperdag, daarna vervolgen we via het Noordhollands Kanaal en Alkmaar en Den Helder onze tocht naar de Waddenzee.


de vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten