dinsdag 12 juni 2018

IJmuiden-Alkmaar via Nauerna


dinsdag 12-6-2018

Volgens plan gaan we relaxed binnendoor onderweg naar het Noordhollandsch Kanaal en onze eindbestemming voor vandaag Alkmaar.
We passeren de enorme bouwput voor de nieuwe grote zeesluis, die meteen maar de grootste ter wereld wordt.
(zie https://www.portofamsterdam.com/nl/havenbedrijf/nieuwe-zeesluis#delen)
We lazen dat aannemers BAM en Volker Wessels zich verkeken hebben op de klus en nu al meer dan 100 miljoen extra kosten boven de aanneemsom hebben ingeboekt...

We zijn pas echt 'binnen' als we door de kleine zeesluis geschut zijn en op het Noordzeekanaal varen. De oorspronkelijke toegang naar het Noorhollandsch Kanaal loopt via Amsterdam, maar die is door vaste bruggen niet meer bruikbaar voor zeilschepen met mast. Er zijn dan nog twee opties om op het kanaal te komen : via Zaandam of via Nauerna. We hebben beide al eens gedaan, vandaag nemen we de kortste route via Nauerna.

Achter een moderne brug over zijkanaal D verschuilt zich een heel oud en piepklein historisch sluisje, waarvan een ingemetselde steen verraadt dat het in 1800 'hernieuwd' is ( destijds nog als verbinding met het IJ, het Noordzeekanaal is pas geopend in 1876).
De bediening van het sluisje gebeurt door vrijwilligers.  Al slingerend door de Nauernasche Vaart in het rustieke Noord-Hollands landschap komen we na niet al te lange tijd op het Noordhollandsch Kanaal uit. De bruggen draaien vlot, het is ook nog geen vakantieseizoen.

In plaats van over het Alkmaarder Meer varen we alternatief door de Markervaart en het Kogerpolder Kanaal, waar talloze prachtige beschutte ligplaatsen zijn. Iets om voor een andere keer in het achterhoofd te houden. Ongelooflijk dat hier vroeger grote zeeschepen passeerden.

Rond half vier varen we Alkmaar binnen. We bellen met het havenkantoor om te vragen waar we kunnen liggen, we herinneren ons van voorgaande jaren dat de passantenhaven achter het Politiebureau ligt. De havendienst is akkoord, er blijkt nog plaats, dus schuiven we daar een box in. Op de laatste meters begint het te motregenen, maar voor we echt nat worden schijnt de zon alweer ! We liggen praktisch tegenover een grote Jumbo, we slaan eten in voor vanavond en de komende dagen. De planning is van hier naar Den Helder of direkt naar Oudeschild op Texel te varen. Dat hangt van het weer en het getij af. Zoeken we op !







de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten