donderdag 7 juni 2018

Rhoon - Maassluis


donderdag 7-6-2018

Na een prima overnachting in de fraaie Rhoonse jachthaven is Maassluis het doel voor vandaag. Qua afstand stelt het niet veel voor, nog geen 10 zeemijl. Maar ... er loopt een woedende getijstroom door Spui, Oude Maas, Nieuwe Waterweg en Scheur, en die wil je natuurlijk in je voordeel laten werken. Twee keer per dag loopt de stroom naar binnen, twee keer per dag naar buiten. In ons geval is de eerst mogelijke vertrektijd 14:00, om van de stroom te profiteren.

Marc en Els wonen aan de Maasboulevard in Spijkenisse met uitzicht op de Oude Maas. Ze hebben afgesproken dat als we langsvaren,  ze ons zullen begroeten vanaf de wal. We sturen Els een appje (ja, Els doet sinds gisteravond ook aan de digitale communicatie) met de boodschap dat we onderweg zijn. Binnen een half uur spoelen we de Maasboulevard op snelheid voorbij en wordt er op de oever en aan boord gezwaaid dat het een lieve lust is. Els heeft zelfs hun oude scheepstoeter tevoorschijn gehaald.

We passeren de Spijkenisser brug, en even later de nieuwe Botlekbrug. Met onze masthoogte kunnen we passeren zonder een brugopening aan te moeten vragen.  De oude Botlekbrug is gesloopt, maar er wordt nog hard gewerkt boven en onder water om de restanten definitief op te ruimen. Op verzoek van de verkeerscentrale matigen we bij de passage onze snelheid om de duikers niet te hinderen. En de verkeerscentrale verzoekt de beroepsvaart met ons rekening te houden bij de passage. De vrouwelijke verkeersleider informeert zelfs of we een brugopening nodig hebben. De verleiding is groot om in Spijkenisse een file voor de brug te veroorzaken, maar we bedanken de verkeersleiding voor hun bezorgdheid, en melden dat onze masthoogte onvoldoende is om krassen op die mooie nieuwe brug te veroorzaken.

Op het punt waar ter hoogte van Vlaardingen de Oude Maas in de Nieuwe Maas (Waterweg) uitstroomt, is het een drukte van belang. Van beide kanten komt grote zeevaart en veel binnenvaart. Zelfs de Verkeerscentrale voor dat deel van de rivier is zo druk dat we via de marifoon er niet tussen kunnen komen. We zijn genoodzaakt een stukje de zuidoever richting Rotterdam aan te houden, tot we kunnen oversteken naar de noordoever om richting  Maassluis te varen.

Het blijft druk op het water tot aan Maassluis, we trotseren  metershoge hekgolven. Wat een klotsbak !  In Maassluis wordt de Monsterse Sluis gerestaureerd, die het voor de kleine pleziervaart mogelijk moet maken, vanaf het binnenwater naar de Waterweg te varen. Die bootjes weten niet wat ze overkomt onder deze omstandigheden. Dat wordt eens en nooit weer, schat ik in. Als ze het al halen om naar de veilige haven terug te keren, en niet naar de kelder gejaagd worden in dit geweld.

Intussen hebben we ons telefonisch aangemeld bij de havendienst in Maassluis. We moeten 4 bruggen passeren om toegang te krijgen tot de fraaie Maassluise jachthaven. Even na half vier liggen we keurig afgemeerd, en hebben we afgerekend met de havenmeester.
Dit jaar kunnen we voor het eerst gebruik maken van nieuwe sanitaire voorzieningen, die onlangs zijn aangelegd in de vlakbij gelegen Groote Kerk. Via het bellen van een mobiel nummer wordt automatisch de toegangsdeur geopend.

Een prachtige voorziening, de enige beperking is dat er tijdens kerkdiensten geen gebruik gemaakt mag worden van dit moois. De Kerkrentmeesters zijn waarschijnlijk bang dat schaars geklede dames de eredienst zullen verstoren. Het blijkt namelijk mogelijk om vanuit de sanitaire voorziening via een deur rechtstreeks de Kerk in te lopen. Tijdens onze inspectietour, opent Irene die deur waarna er een oorverdovend alarm gaat loeien. Zelfs na het snel sluiten van de deur blijft het alarm afgaan. We maken ons maar snel uit de voeten. Even later komt een dienaar informeren bij de aan de steiger liggende boten wie er in de kerk op excursie is geweest. Wij zien er kennelijk zo betrouwbaar uit, dat hij ons op z'n vragenronde overslaat.....


de vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten