woensdag 6 juni 2018

Herkingen-Rhoon


woensdag 6-6-2018

Op dinsdagavond brengt Liesbeth ons met de nodige spullen van Maassluis naar de jachthaven in Herkingen, waar de Chip al weken ongeduldig op vertrek ligt te wachten.

Woensdagmorgen moet eerst de defecte ontluchtingspomp voor het brandstofsysteem nog worden vervangen. We melden de havenmeester dat we tot half augustus onderweg zijn, en dat uit onze niet afgesloten ankerkist een jerrycan vol diesel is gestolen. Irene doet de laatste inkopen bij de lokale supermarkt, en dan kunnen we om klokslag 10 uur vertrekken. Omdat Irene aanstaande zaterdag acte de présence wil geven op het feestje dat Nel organiseert ter ere van haar 65e verjaardag, willen we in een aantal etappes voor zaterdag naar de jachthaven van Maasluis varen.

Richting het noorden vanaf de Grevelingen betekent altijd drie sluizen passeren : de Grevelingensluis, de Krammersluis en de Volkeraksluis. In de zomer kan dit een urenlange vertraging opleveren, nu gaat het betrekkelijk vlot. Omdat we willen opschieten, en de wind zoals gebruikelijk komt uit de richting waar wij naartoe willen, wordt er vandaag gemotord. Met het prachtige weer is dit geen straf, we smeren heel wat zonnebrand weg.

We hebben gekozen voor de route via Haringvliet en Spui, die is vandaag op dit tijdstip gunstig vanwege de stroming. Je zou het niet zeggen, maar het getij op zee is tot op het Haringvliet en Spui merkbaar, er loopt een stevige stroom die je beter niet tegen kunt hebben. Op het Spui varen we steeds met een snelheid over de grond van boven de 7 knopen. In principe zouden we in een ruk kunnen doorvaren naar Maassluis, maar we kiezen voor de mooie jachthaven van Rhoon voor een tussenstop. Vantevoren regelen we telefonisch een ligplaats.

Als we aangelegd hebben in box Bravo 9, loopt de temperatuur in de luwte op tot boven de 30 graden, geen temperatuur om veel activiteit te ontplooien. Irene tovert een heerlijk maal op tafel, daarna gaan we douchen om op te frissen en alle zonnebrand weg te spoelen.

Morgen vertrekken we in verband met het getij niet voor 14:00, we passeren in Spijkenisse de woontoren waar Marc en Els wonen, ze beloven ons te gaan toezwaaien als wereldreizigers.

De vandaag gevaren route (40 zeemijl, 8 uur totale vaartijd inclusief 3 sluizen) :


Geen opmerkingen:

Een reactie posten