vrijdag 22 juni 2018

Nova Zembla


vrijdag 22 juni 2018

Ons verblijf op Vlieland begint te lijken op de overwintering op Nova Zembla.  Zo gek is dat niet, Willem Barentsz was een Terschellinger. Gehard op de Wadden. Als we 's morgens wakker worden, is het 12 graden. En dat in juni. De wind heeft vannacht behoorlijk huisgehouden. Midden in de nacht als het op z'n hevigst tekeer gaat,  ga ik buiten op dek even poolshoogte nemen. Ik zie sommige mannen in onderbroek op hun boot met lijnen in weer.  Naast ons ligt een licht zeilbootje met een hefkiel, die ligt echt te stuiteren tegen de steiger. Die worden waarschijnlijk zeeziek in de kooi.

Overdag gaan we per fiets boodschappen doen in het dorp. We fietsen door duin en bos, daar merk je weinig van de wind. Als er een bui losbarst, schuilen we onder de bomen. In het dorp lopen de toeristen nog net niet in skipakken, maar erg zomers zien ze er niet uit. Irene koopt een lekkere warme trui voor deze omstandigheden, daar hadden we bij onze kledingselectie voor aan boord geen rekening mee gehouden.

In de middag willen we de benen even strekken, we kijken bij de kerk op het kerkhof. Daar liggen best veel bekende namen. Onze oudoom Gerrit de Boer en oudtante Babs liggen er begraven. Zij hadden een slagerij in de Dorpsstraat. Daarna zijn er verschillende restaurants in dat pand gevestigd geweest, nu zit er weer een klein slagerijen.

In de loop van de middag neemt de wind gelukkig iets af, maar het blijft winters. We leggen een extra vliesdeken op ons zomerdekbed om de nacht warm door te komen. Gelukkig zien de weerberichten voor volgende week er heel wat zomerser uit !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten