vrijdag 1 juli 2016

Hoe juni eindigt en juli begint...


Donderdag 30-6-2016. De laatste dag van juni, brengen we gezellig door in Akkrum. Oppassen op Joris en om 14:00 Thijs uit school halen, terwijl John en Maris de zomergarderobes aanvullen in Groningen en Leeuwarden. 's Avonds eten we ouderwets kippen uit de grill. Mariska haalt ons 's morgens op, het is even zoeken door alle bouwactiviteiten. Onder het van Harinxmakanaal wordt een aquaduct gebouwd, en de Franekereindsbrug is verdwenen. Er komt later dit jaar een hele nieuwe, er ligt nu tijdelijk een voetgangersbrug. John brengt ons 's avonds weer naar de 'Chip'.
Harlingen - Akkrum is met de snelle Mondeo een ritje van een half uur over de snelweg via Leeuwarden. Het weer op de laatste junidag is niet om over naar huis te schrijven, droge periodes en stortbuien wisselen elkaar af.
Terug op de boot kijken we naar de tweede helft van de EK wedstrijd Polen-Portugal, en zien de Polen verliezen bij de strafschoppen.



Vrijdag 1-7-2016. Als we wakker worden en door het dakluik naar boven kijken, zien we al snel hoe de vlag erbij staat op de eerste julidag. Van een blik op de weer- en windkaart wordt je ook al niet vrolijker. Bij ZW wind is de windsnelheid op Texel, Vlieland en Terschelling steevast de hoogste van Nederland, IJmuiden en Hoek van Holland doen ook mee in die wedstrijd.

Op de weerkaart zien we bij Schotland en Noorwegen hardnekkige lagedrukgebieden. Met enige regelmaat worden daarin fronten en troggen geboren en grootgebracht, die met de linksdraaiende beweging rond het lagedrukgebied onze richting worden opgestuurd. Het gevolg is dat op dit moment Harlingen vol ligt met zeilers die geen kant op kunnen. Wij blijven in ieder geval tot maandag, de lange-termijn verwachting ziet er hopelijk beter uit. Het moet toch eens zomer worden !

Ik las op internet, dat het merkwaardige weer van de afgelopen tijd te maken heeft met de verandering van de straalstromen, dit zijn de luchtbewegingen op grote hoogte. Die bleven vroeger keurig boven en beneden de evenaar, maar zijn nu de evenaar overgestoken. de effecten op de luchtstromen in ons deel van de aarde zijn prachtig te zien op deze site.
Er schijnt toch meer met het weer aan de hand dan we tot voor kort dachten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten