vrijdag 29 juli 2016

Elburg (2)


Vrijdag 29-7-2016.  's Morgens verkassen we met de 'Chip' naar een mooi plaatsje aan de overkant van de haven. De opstap naar de wal hier is gemakkelijker, en de afstand naar het havenkantoor met alle voorzieningen is een stuk korter. En we liggen hier eerste rang bij het zien binnenkomen van schepen die een ligplaats zoeken. Normaal zou je denken wat is daar voor bijzonders aan, maar in vergelijking met de schippers in een gemiddelde zeehaven zijn de vaar- en aanlegvaardigheden van de zoetwaterschippers toch beduidend minder. Het is continu spannend hier, helemaal als ieder uur de grote rondvaartboot in de verste hoek van de haven komt aanleggen, en dan tien minuten later weer vertrekt.

's Middags gaan we te voet de oude binnenstad verkennen. Je komt de stad binnen door de eeuwenoude Vischpoort, en je waant je meteen in een ver verleden.
De geschiedenis van dit Elburg gaat terug tot 1392, toen na een orkaan in 1362 en een stormvloed in 1367, het besluit werd genomen de stad op een andere plaats te herbouwen. Vandaar het planmatige, rechthoekige stratenplan. Zie hier voor een uitgebreide beschrijving. Veel van de oorspronkelijke bebouwing staat er gewoon nog. Pas in 1397 verleent de bisschop toestemming voor het verplaatsen van de kerk. Omdat er alleen in de hoek van het stadsplan nog ruimte vrij is, staat in Elburg de oorspronkelijk katholieke kerk (in tegenstelling tot andere steden) niet centraal.
De kerk heeft een flink formaat in verhouding tot de grootte van Elburg. De toren heeft geen spits meer. In 1693 werd de torenspits door bliksem getroffen, waarna deze tot aan het metselwerk afbrandde. De spits werd daarna niet hersteld, maar de toren werd met een plat dak bedekt, wat nog steeds het geval is.

Wij bekijken het fraaie interieur van de kerk, en na het aftikken van € 1 p.p. mogen we de 38 meter hoge toren via een smalle stenen wenteltrap beklimmen. Hoe hoger je komt, hoe lastiger het wordt. Vanaf de klokkenverdieping, met de luidklok en een carillon, gaat een nog smallere wenteltrap naar de top. Maar nu we eenmaal hier zijn, laten we ons niet ontmoedigen en nemen ook die horde, met een prachtig uitzicht als ultieme beloning.

Daarna bezoeken we ook nog het Joodse museum in de gerestaureerde synagoge. Van het interieur is weinig meer over, maar de expositie geeft een goed beeld van hoe het Joodse geloof praktisch wordt beleden. Er zijn veel attributen uitgestald, en er zijn de persoonlijke verhalen van Elburgse Joden, die alle in de oorlog zijn gedeporteerd en waarvan er maar eentje terugkwam.,











Geen opmerkingen:

Een reactie posten