zondag 31 juli 2016

Elburg - Spakenburg


Zaterdag 30-7-2016.  Vandaag wordt kleinzoon Thijs 6 jaar ! In verband met de vakanties is het vorige week al met de neefjes en ooms en tantes gevierd, op z'n echte verjaardag komen beide oma's en opa's. In Elburg huren we een Peugeot 107 bij Jan Bakker auto's, dankzij Google maps weten we hem te vinden in de doolhof die de nieuwbouw van Elburg is. We tuffen door het mooie Overijsselse-, Noordoostpolder- en Friese landschap naar Akkrum.

Thijs heeft een mooie fiets gekregen van papa en mama, en het uitpakken van alle andere cadeaus is zoals altijd een feest. 's Middags gaan we per fiets een ijsje eten in Terherne, Thijs fietst dapper de 13 km uit op z'n nieuwe fiets, alsof ie nooit anders gedaan heeft !
Na een heerlijke BBQ in de tuin begint het al donker te worden als we weer richting Elburg vertrekken. Onderweg komen we een paar pittige onweersbuien tegen. Gelukkig wordt het weer droog als ik eerst Jan Bakker in het aardedonker moet terugzoeken om de auto in te leveren, en vervolgens per fiets de jachthaven weer moet zien te vinden.

Zondag 31-7-2016.  Vandaag vertrekken we naar Spakenburg. Toen we gisteren in Akkrum waren, hebben we nieuwe buren gekregen. Als wij al gedoucht en ontbeten hebben, komt er eindelijk een slaperige buurman tevoorschijn. We melden dat we rond 10 uur gaan vertrekken, en met enige moeite lukt dat ook. Als we het havenkanaal uitvaren, zien we dat de brug net open gaat. Met het gas er vol op kunnen we mee met de brugopening.

We varen het Veluwemeer af, passeren het aquaduct bij Harderwijk en komen dan op het Wolderwijd. Wat is de natuur mooi hier, en wat is hier veel geïnvesteerd in de watersport.
Na de Nijkerkersluis (die we ook weer in recordtijd passeren) en het Nijkerkernauw doemt al snel ons reisdoel Spakenburg op. Na telefonisch overleg met de havenmeester, die op zondag pas om 17:00  op de haven komt, krijgen we een mooi plaatsje aan de eerste steiger. Ook hier is weer geïnvesteerd in een prachtig sanitairgebouw.

We gaan te voet het historische dorp verkennen. In het oude gedeelte is de historie nog volop aanwezig. In 1916 heeft een ramp plaatsgevonden. Door een zware storm in combinatie met extreem hoog water, is een deel van de bottervloot op de havenkade tegen de vissershuizen te pletter geslagen. Op verschillende plaatsen hangen foto's die de situatie van toen op die plaats weergeven. De watersnood van 1916 was niet de eerste overstroming van het gebied. In 1825 had een zware overstroming plaatsgevonden en er zouden nog vele volgen. Om een einde te maken aan de overstromingen besloot de regering in 1918 de Afsluitdijk aan te leggen.

Bij een oud sluisje treffen we een hangplek voor ouderen aan, met een heel gezelschap grijze mannen die het leed van de wereld doornemen. Achter het bankje staan de elektrische fietsen met lage instap gestald ....

Voor de kust ligt hier nog een bijzonderheid : het Spakenburgse schepenkerkhof : zie hier 







































de interessante delen van de afgelegde route :













Geen opmerkingen:

Een reactie posten