maandag 1 augustus 2016

Spakenburg - Amsterdam


Maandag 1-8-2016. Voor we uit Spakenburg vertrekken richting Amsterdam, krijgt de logistiek z'n aandacht. Ik haal per fiets een jerrycan V-power diesel zonder biotroep bij een wegpomp van de Shell. Daarna foerageren bij de AH en als laatste de watertank vullen aan de overzijde van de haven. Het verlaten van de box wordt een meesterproef, er heeft iemand z'n grote motorboot ondanks een verbodsbord dwars achter onze box afgemeerd. En de havenmeesters hier innen alleen havengeld, management van de haven is niet hun ding.

Zonder schade verlaten we de box en meren af bij de watervoorziening. We hebben de pech dat iemand in een grote comfortcontainer z'n gigantische watertanks tot de rand vol wil hebben. Na een half uur meldt hij dat hij nog maar 100 liter te gaan heeft. Dat is nota bene de hele inhoud van onze tank. Aan alles komt een eind, ook aan de wachttijd. Onze tank en een aantal flessen zijn in no time gevuld en dan zijn we onderweg. We hebben recht in een flinke wind, variabel 3-5 Bft. We moeten twee bruggen passeren, beide ruim over de 12 m doorvaarthoogte. Na de tweede brug komen we op het Markermeer, en varen onder het eiland 'Pampus' langs op weg naar het Buiten-IJ.

De snelheid loopt onderweg steeds iets terug, we zijn bezig met het maaien van waterplanten die achter kiel en roer blijven hangen. Ze laten zich slecht verwijderen, het enige dat je kunt doen is af en toe achteruit slaan.

Het eerste obstakel in Amsterdam is de Schellingwouderbrug. Gelukkig is die min of meer gerepareerd en draait nu weer 3x per uur. Direct daarna liggen de Oranjesluizen, daar is het een drukte van belang, veel voordringers,  maar uiteindelijk vindt iedereen een plaatsje en varen we het IJ op. Irene belt vast met de Marina Amsterdam voor een ligplaats aan de IJ-zijde, daar heb je een mooi uitzicht. Dat lukt, we kunnen als we aankomen direct inschuiven in box Charlie-4.
Het sanitair hier is voorbeeldig, je kunt zelf in bad met uitzicht op je ligplaats. Naar behoefte kun je het venster elektronisch ondoorzichtig maken.....

Vanavond gaan we lekker steak eten bij Loetje. De lekkerste steaks van Nederland, zoals we vorig jaar hebben kunnen constateren. We hopen een tafeltje te kunnen bezetten, het is altijd waanzinnig druk, en reserveren doen ze niet.

Morgen beslissen we hoe onze reis er verder uit gaan zien, Afhankelijk van de laatste weersvoorspellingen gaan we over zee of nemen we de Staandemastroute via Haarlem.

Bijgaand een paar sfeerplaatjes onderweg en in de Marina :





















de afgelegde route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten