dinsdag 2 augustus 2016

Amsterdam - Haarlem


Dinsdag 2-8-2016.  Vandaag loopt de wekker om 7:15 af. We douchen lekker in het luxe sanitair van de Amsterdam Marina, en steken ons na het ontbijt in  de zeilpakken, de weersverwachting voor vandaag ziet er niet goed uit. Ons reisdoel is Haarlem, in de westelijke Staandemastroute (SMR). De bottleneck is de A9 verkeersbrug in Zijkanaal C van het Noordzeekanaal, die maar 3x per dag draait. De voor ons optimale opening is die van 10:30.  Voor de brug in de A9, bij de afslag naar Zijkanaal C ligt nog een verkeersbrug, maar die draait op verzoek. Als we om 8:30 uit de Marina vertrekken, zitten we ruim in de tijd. Vanuit de Marina vertrekken voor ons ook al boten richting Haarlem, die gaan op zeker. Bij de A9 komen we ze allemaal weer tegen, plus nog een flink aantal die er al liggen. Gelukkig komt voorlopig de weersverwachting niet uit, we houden het droog onderweg.

De oostelijke SMR door Amsterdam is al wekenlang gestremd, dus alle gebruikers moeten nu via Haarlem. Mede daardoor, en door de slechte vooruitzichten voor een tocht naar het zuiden over zee, is het een stuk drukker dan gebruikelijk.
Vlak na de A9 verkeersbrug ligt de sluis van Spaarndam, met enig passen en meten gaan alle boten er in. De sluis draait niet voordat iedereen het sluisgeld van 3,50 Euri betaald heeft in het hokje van de sluiswachter. Voor degenen die aan de stuurboordzijde van de sluis hebben aangelegd, een flinke wandeling.

Na de sluis varen we al op het Spaarne, dat ons naar en door Haarlem voert. Bij het Haarlemmer Havenkantoor leggen we aan om het havengeld te betalen, overigens zonder garantie op een ligplaats. Haarlem is een gewilde plek om te overnachten, en wie het eerst komt, het eerst maalt zoals de oude molenaars plachten te zeggen. Alle ligplaatsen met voorzieningen zoals stroom en water zijn bezet, dus wij gaan voor cultureel en leggen aan voor het Teylers museum. We zullen het met onze eigen voorzieningen moeten doen.

' s Middags gaan we Haarlem verkennen, Irene scoort een Expresso winterjurk, die ze niet kan laten hangen. We vieren deze vangst met een capuccino. Intussen is het gaan miezeren, we slenteren terug naar het Spaarne. Later vanmiddag worden we opgehaald door Wil en Rob Buurman uit Vijfhuizen, we zijn uitgenodigd om bij te praten tijdens het avondeten !


De afgelegde route :




2 opmerkingen:

  1. Beste Irene en Cees,

    Wat een schitterend blog houden jullie hier bij! Zeer leuk om te lezen. Ik zou graag eens met jullie on contact komen. Kunnen jullie mij mogelijk een berichtje sturen?

    Ik hoor het graag

    Maarten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Maarten, excuses voor late reactie, zie je reactie nu pas. Laat even weten hoe we je kunnen bereiken (email ?) hg Cees

      Verwijderen