donderdag 28 juli 2016

Kampen - Elburg


Donderdag 28-7-2016. Vandaag varen we van de Hanzestad Kampen naar de Hanzestad Elburg. Eerst Irene's tas bij de schoenmaker halen, en dan kunnen we rond 9:30 vertrekken. We varen eerst een stukje terug stroomafwaarts over de IJssel en het Keteldiep, en gaan dan de Randmeren op. Als eerste het Vossemeer, en na de Roggebotsluis wordt dat het Drontermeer. Onderweg maak ik verschillende foto's (helaas voor Jan met de korte achternaam, want achteraf blijkt het geheugenkaartje van de camera nog in de PC te zitten...).


Het is best druk op het water, de Roggebotsluis ligt propvol. Het weer is prima, lichte bewolking en bijna geen wind. Vlak voor de Elburgerbrug gaan we bakboord uit het havenkanaal van Elburg in.
Door de inpoldering van de Flevopolders is dit niet de oorspronkelijke ingang, het oude havenhoofd ('Kop van 't Ende') kwam op het droge te liggen in Flevoland, zoals hier beschreven (met dank aan Wikipedia). Bij een recente restauratie is het havenhoofd weer in oude staat teruggebracht, en ligt er weer water omheen. Op Google maps is de locatie van het oude havenhoofd vanuit de lucht goed herkenbaar.

Bij het invaren van het restant van het havenkanaal kijken we onze ogen uit. Hier is groot en groots geïnvesteerd in nieuwe steigers, ligplaatsen en een schitterend havengebouw. En dat werkt als een magneet, want de drukte is immens. We zijn hier een paar jaar geleden geweest, en hebben toen gezellig tussen de botters in de oude havenkom gelegen, dat willen we nu eigenlijk weer. We varen dus door, en zowaar is daar nog een klein plaatsje vrij aan de kade, voor ons groot genoeg.

Als ik later een rondje richting het havengebouw maak, wordt de verbazing over de metamorfose van het havengebied alleen maar groter. Overal de modernste stroompalen (stroom is inbegrepen in het havengeld), nieuw aangelegde wandel- en fietspaden, mooie steigers en een subliem havengebouw met uiterst ruim, modern sanitair. En overal kun je je 50 Eurocent munt in je zak laten, alles is hier inclusief. Hier zijn ettelijke miljoenen geïnvesteerd (Europees geld ??), waardoor Elburg de concurrentie ver achter zich laat.

Ik loop even de gerestaureerde visafslag binnen, waar tot 1958 (toen de Flevopolder werd aangelegd) de Elburger visvangst op de veilingklok werd afgeslagen.Enthousiaste vrijwilligers staan meteen klaar met mooie verhalen uit vervlogen tijden.
De visvangst in Elburg mag dan al lang verleden tijd zijn, paling is er nog volop. Bij een rokerij tegenover ons op de kade haal ik wat van die lekkernij. Volgens de uitbater is dit Ierse paling, want uit het IJsselmeer komt bijna niets meer. Vrijwel alle Nederlandse paling wordt nu gekweekt, in tegenstelling tot de Ierse die 'uit het wild' komt. Hoe dan ook, bij een glaasje gekoelde witte wijn smaakt het voortreffelijk !

Elburg heeft een rijke historie, die op Wikipedia mooi is beschreven. We dompelen ons morgen onder in de geschiedenis als we te voet het oude vestingstadje doorkruisen !

de afgelegde route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten