dinsdag 26 juli 2016

Kampen (2)


Dinsdag 26-7-2016.  We hebben besloten om nog een dagje Kampen te doen, vanavond gaan we naar een orgelconcert in de historische, gigantische Bovenkerk.
Zodra er een mooi plaatsje aan de normale steiger tegenover ons vrijkomt, verkassen we vanaf onze kamikazeplaats daar naartoe, en dat is al snel. De rubberboot heb ik dan al opgeruimd, daar hebben we in kleine, drukke jachthavens meer last van dan plezier.

Na de verplaatsingsactie zijn we aan koffie toe, maar na de produktie van 1 kop braakt ons apparaat een aantal onderdelen uit in plaats van koffie. Einde verhaal, aan boord is dit niet te repareren. Dan denk je in een stad als Kampen gewoon even een nieuw apparaat te kunnen halen. Niet dus. We zijn meerdere witgoed / elektra zaken langs geweest, overal hetzelfde verhaal : de firma Nespresso zoekt tegenwoordig zelf de zaken uit waar de machines verkocht mogen worden. George Clooney past niet in de winkels van hardwerkende detaillisten. Oftewel hoe help je de middenstand om zeep.
Typisch staaltje van wat mij betreft misplaatste maffe marketing. 't Is gewoon een koffiezetapparaat dat erg lekkere koffie produceert, laat de marketeers daar eens de nadruk op leggen.

Dan maar op internet naar bol.com, en morgen er eentje laten komen bij het 'bol' afhaalpunt in de dichtbijzijnde AH. Da's dan wel weer mooi, dat het allemaal kan tegenwoordig, Binnen 5 minuten geregeld zonder uit je luie stoel te komen. AH heeft z'n zaakjes goed voor elkaar. Maar we hadden liever een detaillist een beetje beleg op z'n boterham gegund.

Bij thuiskomst horen we van Mariska dat ze met Thijs en Joris vanmiddag gezellig even langskomt. Ze blijven mee-eten van oma's befaamde vegetarische pastaschotel. Als we 's middags tussendoor even een ijsje gaan halen, zien we vrijwilligers activiteit op de
Kamper Kogge, die hier bij de Kogge-werf ligt die deel uitmaakt van de jachthaven. We mogen het hele schip bekijken, als je erop staat lijkt ie veel groter dan wanneer je hem van afstand op het water ziet liggen. We nemen gelijk een kijkje in het Kogge museum en worden enthousiast bijgepraat door een vrijwilliger.


's Avonds gaan we zoals gepland naar een concert op het uit 1743 stammende prachtige Hinsz orgel in de Bovenkerk. Het is het grootste orgel dat Alberti Anthoni Hinsz gebouwd heeft, het bestaat uit meer dan 3200 pijpen (!).  Een deel van de pijpen is afkomstig uit voorgaande orgels, gebouwd en verbouwd door van Covelen (1520-1523, Morlet (1629), Slegel (1676) en Duyschot (1694-1712).
In de eeuwen na de bouw door Hinsz hebben er vele wijzigingen in het orgel plaatsgevonden. Sommige prutsers hebben meer kwaad dan goed gedaan, maar in 1966 heeft een uitgebreide restauratie plaatsgevonden waarbij de situatie van het orgel in 1789, inclusief de uitbreidingen van Schnitger (stiefzoon van Hinsz) zo veel mogelijk is hersteld, en sommige betekenisvolle latere uitbreidingen verantwoord zijn ingepast.

Vanavond speelt organist Gerwin van der Plaats een gevarieerd programma. Na een voorzichtig, vooral technisch perfect begin, speelt hij met een geweldig enthousiasme en veel gevoel de sterren van de hemel. Het magnifieke geluid van het orgel komt volledig tot z'n recht in deze gigantische kerk met z'n perfecte akoestiek. We hebben zelden zoiets indrukwekkends gehoord, er zijn meerdere kippenvelmomenten. Jammer dat Kampen niet dichter bij Maassluis ligt. Van heinde en verre komen er orgelliefhebbers naar de concerten, die hier regelmatig plaatsvinden.

Na thuiskomst lees ik op internet, dat de Bovenkerk met z'n rijke geschiedenis na honderden jaren z'n kerkelijke functie gaat verliezen (zie hier). Een gevolg van de rappe ontkerkelijking en individualisering in Nederland. Nog even en door de verschraling van de cultuur in dit internettijdperk is er nauwelijks nog iemand die een orgel kan bespelen. Laat staan een gedreven creatieve geest die zoiets moois als dit orgel kan bedenken en bouwen.


Woensdag 27-7-2015.  Vandaag een dagje logistiek. Voor a.s. zaterdag als we de verjaardag van Thijs in Akkrum vieren, uitgezocht hoe we daar kunnen komen. Kampen heeft een station, we moeten dan eerst naar Zwolle en vervolgens overstappen naar Akkrum. Kosten voor twee personen dagretour € 65. Harderwijk heeft ook een station, dat zou ook een mogelijkheid zijn, maar wordt nog duurder.

Tweede optie : een auto huren. Beste aanbieder blijkt autohuur Jan Bakker in Elburg. Kosten voor 1 dag Peugeot 107 bedragen € 30, plus een beetje benzine, maar dan stappen we zelfs voor de deur in Akkrum uit. Dus de Peugeot meteen maar gereserveerd !

Dan het probleem tas Irene. De draagriem van haar lekkere leren tasje is eraf gevallen, die moet genaaid worden. Gelukkig zijn er nog twee schoenmakers in Kampen waarvan eentje ook tassen repareert. Lang leve en dank aan internet voor de geleverde informatie. Vandaag gebracht, morgen klaar. In Maassluis doen ze zoiets tussendoor, maar dit is de Veluwe zullen we maar zeggen. Daar ligt het tempo lager dan in de Randstad.

Blij dat we een deel van de opgaven voor vandaag hebben kunnen afhandelen, maken we een rondje noordoever van de IJssel. Over de fraaie stadshefbrug met gouden keerwielen in het hefmechanisme rijden we naar het prachtige oude sluisje dat vanaf de IJssel toegang geeft tot het Ganzendiep. Er wordt door motorboten druk gebruik van gemaakt.
Op de terugweg naar de jachthaven slaan we bij een hele mooie viszaak een partij Hollandse Nieuwe in, en die laten we ons tijdens de lunch goed smaken. Niet helemaal de kwaliteit die we tot nu toe gewend zijn, maar in termen van de AD haringtest zekere voldoende. Voor het avondeten gaan we hier een familiezak kibbeling halen, die is vandaag in de aanbieding.

Dan bol.com, We gaan het beleven of de toegezegde levering van een nieuw Nespresso wonder vandaag plaatsvindt. Via internet is de hele afgelegde weg te volgen, tot we om 16:05 een mailtje krijgen dat het apparaat op het afhaalpunt opgehaald kan worden. Klasse ! We gaan gelijk aan de koffie.

Nu morgen Irene's tas nog ophalen, en dan vertrekken we weer, eerst een stukje terug stroomafwaarts, en dan richting Randmeren. De eerste stop wordt Elburg.

2 opmerkingen:

  1. Beste Irene en Cees!
    Met bewondering zit ik weer alle verslagen van jullie vaartocht te lezen! Allemaal zeer uitvoerig, zeer leerzaam als je nooit vaart en kunt lezen hoe mooi Nederland is ook op plekken waar je nog nooit geweest bent. En wat een tijd en energie gaat daar allemaal inzitten. Wij zijn sinds vorige week weer thuis en ga dan mijn blog over de afgelopen 3 maanden in Spanje bijwerken. Ik moet het dan alleen maar bij de "hoogtepunten" houden voor zover ik mij die nog kan herinneren. Onze dagelijkse beslommeringen daar zijn vrij eentonig dus dat verhaal zal ongeveer van een lengte zijn van 1 dag bij jullie!
    Nog veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Herman, dank voor de lovende woorden. Wij houden de blog ook voor eigen gebruik bij. Vroeger schreven we alles op, een blog is wat dat betreft gemakkelijker en toegankelijker. Er kijken best veel mensen mee, de teller voor pageviews staat al op meer dan 52.000.

    BeantwoordenVerwijderen