maandag 25 juli 2016

Urk - Kampen


Maandag 25-7-2016. Vandaag staat de tocht naar Kampen op het programma. De havenmeester komt vroeg langs om het havengeld te innen, zonder vragen vult hij 1 overnachting in op de rekening, daar hebben wij geen bezwaar tegen. We fietsen naar de 'Boni' om de voorraad aan te vullen, en dan gaan de fietsen in de bakskist. We bellen nog even met de havenmeester van de Buiten- en Koggehaven in Kampen, om te vragen of hij nog plaats heeft, en hoe het met de op hun website aangekondigde baggerwerkzaamheden voor de haven staat. Op beide vragen krijgen we een geruststellend antwoord. Na een nespresso kan ook de elektra worden opgeruimd, en kunnen we vertrekken.

De lucht ziet er dreigend uit, en het waait stevig (BFt 4+ uit WZW). Buiten de haven, richting Ketelbrug rollen we de genua uit, en kan de herriemaker gestopt worden, Er staat een behoorlijke, dwars inkomende deining waar de 'Chip' weinig moeite mee heeft. We zien best veel kleine motorbootjes varen, die flink springen op de deining. De Ketelbrug heeft voldoende doorvaarthoogte om die probleemloos te passeren, we moeten wel na de passage even de motor starten om een snel opvarend binnenvaartschip de ruimte te geven.

De deining is door de luwte van de Ketelmeerdijk meteen verdwenen, maar de wind bijna ook. Het vaarwater hier heet Hanzerak, dat ons langs het IJsseloog voert, een kunstmatig eiland in het Ketelmeer dat tot doel heeft verontreinigd slib uit de bodem van het meer te bergen. De lucht is nu heel dreigend en grijs, de zeiljas gaat aan als de eerste spetters vallen. Vanuit het Hanzerak varen we het Keteldiep in, dat is een gekanaliseerd deel van de IJssel, we krijgen hier de stroom van de rivier tegen. De lucht breekt, hier en daar zien we zelfs voorzichtig blauw. Na de passage van de prachtige moderne Eilandbrug zien we de contouren van Kampen opdoemen.

Bij het binnenvaren van de Buitenhaven zien we dat de havenmeester vanmorgen geen juist beeld heeft gegeven. De haven ligt overvol, evenals hun naastgelegen Koggehaven (thuishaven van de Kamper Kogge). Alleen een veel te grote box is er nog beschikbaar. Met veel kunst- en vliegwerk, en aan elkaar geknoopte lijnen, liggen we enigszins comfortabel. De stap van de wal op onze preekstoel is er een die je met ware doodsverachting moet maken. We krijgen de toezegging dat we morgen een beter passende ligplaats kunnen krijgen. Het leermoment is dat je in deze drukke vakantietijd niet te laat in een haven moet aankomen, als je nog kans wilt maken op een fatsoenlijke ligplaats.


Tijd om Kampen te verkennen ! De jachthaven ligt op loopafstand van de oude Kamper binnenstad.  Bij de oude stadsbrug is het tijd voor een cappuccino. We zien dat er in de monumentale Bovenkerk op dinsdagavond een orgelconcert wordt gegeven, dat lijkt ons de moeite waard om te bezoeken. Het is dan al voorbij sluitingstijd, we komen morgen terug om te winkelen. Op de terugweg naar de jachythaven eten we met uitzicht op de IJssel in het mooie restaurant 'de 4 jaargetijden' voor het eerst dit seizoen heerlijke mosselen.











afgelegde route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten