dinsdag 9 juni 2015

Wiilemstad - 3 sluizentocht


We beginnen de dag met een relaxt ontbijt, en lichten dan de havenmeester in dat onze box voorlopig vacant is, en door passanten gebruikt kan worden. Helaas deelt hij ons mee dat het haventerrein binnenkort geasfalteerd gaat worden, en we onze auto dus elders moeten parkeren. De firma van der Velde biedt aan de auto op hun terrein te stallen tegen een vergoeding van 3 € per dag. Voor de duur van onze vakantie wordt dat de gortig, dus gaat de Focus naar het algemene parkeerterrein aan de haven. We hopen maar dat ie er nog staat als we terugkomen.

Na een half uurtje op de onstuimige Grevelingen bereiken we het eerste obstakel - de Grevelingensluis. De wachttijd valt mee, en daarna doemt al snel de Krammersluis op. We varen op zout water, na de Krammersluis is het water zoet. Vorig jaar werd daar voor de zoet-zoutscheiding in een van de twee sluizen een proef genomen met een bellenscherm, wat de schuttijd dramatisch bekortte. Helaas m oeten we nu schutten in de andere sluis, en moeten we door een hele cyclus waar het zoute water in de sluis wordt weggepompt en tegelijkertijd vervangen wordt door zoet water. We liggen precies voor de uitstroomopening van het pompsysteem, en als Irene haar landvast even loslaat om die op een hogere bolder te beleggen, gaat het bijna fout en dreigen we dwars in de sluis te verdagen. Maar zo'n volleerde matroos laat zich niet gek maken, en even later liggen we weer goed afgemeerd.  Na de Krammersluis volgt een hobbelige, winderige en vooral koude tocht via Zuid Vljie, Noordergat, Noord Volkerak en Hellegat (what's in a name) naar de Volkeraksluis. Als de zon zich sporadisch laat zien, stijgt de temperatuur meteen.

jachthaven Willemstad (1)
Eenmaal uit de Volkeraksluis ben je bijna al in Will;emstad. Alle passantenplaatsen  in de jachthaven zijn al bezet. We kijken nog even in de oude haven of daar misschien een leuk plaatsje vrij is, maar we besluiten dan toch maar in de jachthaven te stapelen naast een Belgische zeilboot. Voor de rest liggen er alleen maar motorboten.

jachthaven Willemstad (2)
We doen inkopen bij de plaatselijke Jumbo en watersportzaak, en zetten het Wifi netwerk op. Morgen naar Stellendam, het weer knapt langzamerhand op.








de route volgens Marine Traffic














Geen opmerkingen:

Een reactie posten