zaterdag 20 juni 2015

Vlieland over het Wad


Zaterdag 20-6. Vanmorgen bijtijds opstaan : de optimale vertrektijd in verband met het tij is rond half tien. Voordat je weg kunt is er altijd een hele waslijst zaken voor te bereiden en af te handelen. De weerberichten spreken elkaar tegen : sommige voorspellen Bft 5 bij Vlieland, hier in Oudeschild in de haven waait het nauwelijks. We wagen het er maar op. Eenmaal buiten de haven staat er een lekker windje, de koers is bezeild, dus de zeilen gaan omhoog. Het blijkt een fantastische tocht te worden. In het begin is het nog roetkoud, de geitenwollen sokken moeten aan en de mutsen op. Maar als het wolkendek breekt en het zonnetje erbij komt, wordt het genieten. Tot aan de ondieptes van het Scheurrak kunnen we zeilen, dan wijzigt de koers naar het noorden en dat is precies de richting waar de wind naar geruimd is. Dus zeilen weg en motor aan, die gaat ook niet meer uit tot Vlieland.

in de havenmond
Als Texel van de horizon is verdwenen, tekenen de contouren van Vlieland zich af. Vlak na de ondiepte in de Omdraai hebben we even de stroom tegen, maar daarna zien we op de GPS de snelheid steeds oplopen. Dit gebied wordt de laatste jaren steeds dieper, we kunnen flink buiten de tonnen varen en zo stukken afsteken. Als we de laatste hindernis voor Vlieland (de zandplaat Richel) ronden, loopt de zeedeining lekker binnen. We zien verschillende zeehonden nieuwsgierig de kopjes boven water steken. Op de laatste mijlen, als we weer een zuidelijke koers moeten varen naar de haven, staat er onvermijdbaar een gierende stroom tegen. We draaien tegen de stroom de vertrouwde havenmond in en zoeken aan de H-steiger een mooi plaatsje, box nr 25. Zoals zo vaak deze vakantie, was dit een tocht met onvoorspelbare omstandigheden, deze keer pakte het fantastisch uit.

Bij de havenmeester boeken en betalen we voorlopig 5 nachten. Mogelijk blijven we langer, misschien nemen we een kijkje op  Terschelling en Ameland. De uitdagingen daar zijn het nieuwe Schuitengat dat bij Terschelling aan het ontstaan is, en de vaarroute Oosterom onder Terschelling door naar Ameland, nu voor onze diepgang net mogelijk. Veel hangt af van de weersomstandigheden, we zien wel.

box nr H-25

















de gevaren route














Geen opmerkingen:

Een reactie posten