maandag 15 juni 2015

Via Zaandam naar Den Helder


Zondag 14-6. Na een stormachtige nacht is bij het wakker worden de rust in de Marina weergekeerd. De boot ziet er niet uit : overal zout en zand, we proberen het ergste met de waterslang weg te spoelen, de restjes regenen wel weg bij een volgend buitje. Omdat de weerberichten voor de komende dagen ronduit slecht zijn voor een tocht over zee, besluiten we definitief binnendoor te gaan via het Noord-Hollands Kanaal. Daar zijn nog twee smaken in : via Nauerna of Zaandam. Nauerna hebben we al eens gedaan, deze keer wordt het Zaandam.

We schutten in IJmuiden met de kleine zeesluis vanaf zout naar het zoete Noordzeekanaal, en varen door tot waar vroeger de Hembrug stond. Bij het imposante Eurometaal gebouw (waar ooit mijn werkzame leven begon) varen we het zijkanaal G op, dat al snel overgaat in de Zaan. Na de Wilhelminasluis, die in verband met een verbouwing meer bouwput is dan sluis, leggen we vlakbij het stadscentrum van Zaandam aan bij een nieuw gebouwde passantensteiger. Zaandam probeert meer watersporttoeristen aan te trekken, heeft het havengeld dit jaar afgeschaft en meer aanlegplaatsen gebouwd.

In het centrum is het een gezellige drukte, het lijkt wel een doordeweekse dag. Daarna zoeken we een AH-XL op om de proviandvoorraad aan te vullen. 


Vlak achter ons komt voor z'n lunchpauze even een prachtig oud sleepbootje aanleggen. De trotse eigenaar vertelt honderduit over de geschiedenis van het bootje, dat ooit als eerste politieboot RP 1 in 1902 gebouwd is. Er is in de loop van de jaren het een en ander verbouwd, maar  het karakter is goed bewaard gebleven. De niet originele, maar wel antieke Kromhout-Gardner motor maakt een prachtig geluid.
Door de noordenwind is het behoorlijk koud, wij zoeken ’s avonds bijtijds de kooi op.






Maandag 15-6.  We willen vandaag naar Den Helder, een tocht die ons via de Zaanstreek en Alkmaar door heel Noord-Holland voert. We vertrekken bijtijds, op de Zaan passeren we veel
bekende firma’s zien die daar gevestigd zijn : Verkade, Cacao de Zaan, Hellema , Lassie, Loders Croklaan. Allerlei etensgeuren komen voorbij, bij de cacaofabrieken ruikt het heerlijk naar chocolade. Landschappelijk is het ook fraai : mooie houten Zaanse huisjes, en veel molens.

Vooral vanaf het water komt al dat moois prachtig tot z'n recht. geen wonder dat de Zaanstreek het toerisme te water wil promoten. Of alle Zaankanters dat leuk vinden, valt te betwijfelen. Bij de vele bruggen die voor onze doorvaarthoogte moeten draaien, staan binnen de kortste keren files.
Verderop in het Noordhollands Kanaal passeren we ook talloze bruggen, sommige uitgevoerd als vlotbrug.
zadelbreuk...


Tegen vijven varen we Den Helder binnen, en meren af bij de WSC
Breewijd aan de Koopvaarders Binnenhaven. Morgen willen we de Marine- en Reddingsmusea bezoeken. Als we ’s avonds per vouwfiets de omgeving alvast verkennen, breekt het zadel van m’n vouwfiets. Een slechte timing aan het begin van de vakantie, dat wordt een uitdaging om dat op te lossen. Van deze vouwfiets zijn nauwelijks nog onderdelen te vinden, en het zadel lijkt in niets op een standaard zadel.






de gevaren route



Geen opmerkingen:

Een reactie posten